Gazdaság

Havi 280 ezerért végkimerülésig robotolnak

Raktár (raktár, )
Raktár (raktár, )

A Tesco gyáli és a Penny Market Alsónémediben lévő logisztikai bázisain dolgozók elmondása szerint hiába érkeznek sokan – főleg alkalmi és képzetlen dolgozók – a “gyűrődést” csak kevesen bírják. A meló nehéz és előfordul, hogy aznap közlik a beosztottakkal, hogy hosszabb lesz néhány órával a műszak – derül ki a Napi.hu helyszíni riportjából.

Többet kell dolgozni, és kész

A Tesco munkaerőhiánnyal küszködő gyáli raktárában az alkalmazottaknak főleg óra- és teljesítménybér alapján, míg a kölcsönzött munkásoknak darabbér szerint is fizetnek. De hogy mennyit, azt nem sikerült kideríteniük.

Az utóbbi időszakban tényleg több a munka, de elviselhető… Több embert is próbáltam betanítani. Sokan közülük az első vagy második nap után már nem jöttek. Nyavalyogtak, hogy hideg van a raktárban, nehezek a termékek – mondta a portálnak egy férfi. Azt is hozzátette, hiába vesznek fel olyan embereket, akik nem hajlandóak dolgozni.

Szerinte egyébként több munkával ugyan, de tudják kezelni a helyzetet.

Többet dolgozunk és kész – utalt arra, hogy szerinte a boltokban elképzelhető ideiglenesen hiány, de tartósan semmiképp.

Sok a túlóra

Alsónémediben a riporterek azt tapasztalták, hogy műszakváltáskor senki nem jött ki a raktárból, csak nagy sokára. Rákérdeztek, hogy mi ennek az oka.

A rendes munkaidő valóban háromnegyed háromkor jár le, ám mostanában gyakorlatilag mindenki túlórázik – így rendszerint az első műszak reggel hattól este hatig tart. Ma kivételesen már négy körül elengednek minket. A vezetőség mindig az adott munkanap során mondja be, hogy meddig kell túlóráznunk, teljesen hozzájuk alkalmazkodunk. Így a munka végét sosem lehet előre látni. A többlet lehet több óra is – jellemezte a körülményeket egy nő, aki a Penny raktárában dolgozik.

Elmondta azt is, hogy idén április-május óta durván megszaporodott a munka a korábbi időkhöz képest. A régi munkatársak közül lényegében mindenki felmondott már: nem sokan bírták a napi 12 órányi, sőt időnként ennél is hosszabb műszakokat, ennyi fizetésért. Ő a múlt hónapban például 67 órát túlórázott, s előfordult az is, hogy délután öttől másnap reggel ötig osztották be műszakra.

280 ezerért végkimerülésig

A nőtől azt is megtudták, hogy a raktárban, betanított munkásként átlagosan nettó 200-250 ezer forintot lehet megkeresni – amennyiben az ember a hónap minden munkanapján ledolgozza a 12 órát.

Egy komissiózó pedig azt válaszolta a mennyiért kérdésre, hogy az ő pozíciójában szerinte akár havi nettó 280 ezret is meg lehet keresni. Ezért a pénzért azonban gyakorlatilag a végkimerülésig kell dolgozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik