Gazdaság

CSOK-hatás: a vásárlók több szobát akarnak, kevesebb pénzért

Egyre több a 3 és 4 szobás, az állami lakástámogatásnak megfelelő ingatlan az új építésű lakások kínálatában, részesedésük az idén 35 százalék, szemben a tavalyi 27 százalékkal - derül ki az ingatlan.com elemzéséből. Az is látszik, hogy a vásárlók minél több szobát szeretnének ugyanakkora vagy alig nagyobb alapterületen.

Az állami lakástámogatási rendszer – a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) – a lakások méretére is hatást gyakorolhat. Az ingatlanportál friss, több mint 5 ezer CSOK-nak megfelelő új építésű ingatlan hirdetése alapján készült elemzése szerint a 3 vagy 4 szobás lakásoknál az látszik, hogy az átlagos alapterület csökkent, miközben a szobaszám növekszik, emellett a teljes kínálatban nő az arányuk.A 4 szobás új építésű lakások átlagos alapterülete az idén 119 négyzetméterre mérséklődött a tavalyi 127 négyzetméterről, a 3 szobásoké pedig 92 négyzetméteren stagnált. Az idén arányaiban is több a 4 szobás lakás, az új építésű lakások kínálatának 15 százalékát adják, szemben a tavalyi 9 százalékkal.

ÚJ! VÁLTOZÁSOK A CSOK-nál

A 3 szobásból is több van a kínálati piacon, az összes új lakás közel 20 százalékát fedik le, míg 2015-ben még csak 18 százalékos volt a részesedésük. Ezzel párhuzamosan az is látszik, hogy a legfeljebb 2 szobás lakások aránya csökkent: tavaly az összes új lakás 70 százalékát adták, míg az idén az újlakás-kínálat 60 százalékát adták a portál adatai szerint.

Ez a folyamat azt tükrözi, hogy a beruházók alkalmazkodnak az új szabályokhoz és az átalakuló kereslethez. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője ezzel kapcsolatban így fogalmazott:

A 10 millió forintos CSOK-ot új lakás vásárlásához 3 vagy több gyermek után lehet igényelni. Mivel az új lakásba költöző családoknak legalább 10 évig ebben az ingatlanban kell lakni, ezért egyre több vásárló keres legalább 3-4 szobával vagy félszobával rendelkező lakást, hogy évekkel később is mindenki kényelmesen elférjen.

Már egy ideje csökken az alapterület

Az elemzés szerint rövid és hosszabb távon is látható a 3 vagy több szobás lakások átlagos alapterületének csökkenése. Az új építésű lakások alapterülete ugyanis átlagosan az idei első és második negyedévben 90 négyzetméter alá csökkent, ezzel szemben a tavalyi első negyedévben még 95 négyzetméter, 2012 és 2015 között pedig 100 négyzetméter körül volt az átlag.

Szintén az alapterület csökkenését mutatja az is, hogy a kilencvenes években 90 négyzetméter felett járt a 3 szobás lakások átlagos alapterülete, ezzel szemben 2000 után 90 négyzetméter alá – 81-87 négyzetméterre csökkent. A 4 szobás lakások átlagos mérete a kilencvenes években 123-126 négyzetméter volt, míg 2000-től 2015-ig pedig 119-123 négyzetméter.

A portál szakértője szerint a kereslet alapján előtérbe került a funkcionalitás, nemcsak az új, hanem a használt lakásoknál is.

Ma már nem szívesen fizet ki egy vásárló 1-2 millió forintot egy ritkán használt, 5-6 négyzetméteres előszobáért, inkább olyan lakást keres, amelyben eggyel több szoba van, vagy amiben még egy helység kialakítható – tette hozzá Balogh László.

Az új építésű lakásoknál az állami támogatásnál előírt minimális négyzetméterhez közeledhetnek az átlagos méretek, összességében pedig az alapterület mérséklődésére lehet számítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik