Gazdaság

Mindenki többet várt a CSOK-tól, de azért örülnek

Míg áprilisban az építkezés és felújítás előtt álló lakosság 43 százaléka tervezete, hogy igénybe veszi a CSOK-ot, addig a valóban építkezők 21 százaléka vette is igénybe. Sokan hamisan tápláltak reményeket. A szakemberek és a kereskedők is jobbra számítottak, de azért nem panaszkodnak – derült ki egy kutatásból.

Jóval kevesebben vették igénybe a CSOK-ot, mint amennyien tervezték. A Mapei Kft. 2016. áprilisban 2000 fő építtetőt és felújítót kérdezett egy online felmérés keretében, hogy hányan tervezik a CSOK igénybevételét, majd augusztusban megismételték a felmérést.

Áprilisban a válaszadók 43 százaléka nyilatkozott úgy, hogy igénybe veszi a CSOK-ot. Az augusztus végén megismételt felmérés során mindössze a válaszadók 21 százaléka válaszolta azt, hogy valóban igénybe is vette. A „hoppon” maradók 80 százaléka egyszerűen nem volt rá jogosult, azonban ezt tudhatta volna.

Hamis remények

Az első kiábrándulás után mára óvatosabban terveznek az emberek, mindössze 25 százalék tervezi a CSOK igénybe vételét. A megkérdezettek 50 százaléka biztosan tudja, hogy nem veszi igénybe a támogatást, 25 százalék még bizonytalan.

A felmérésben több mint 250 burkoló szakembert és burkolat kereskedőt kérdeztek a CSOK-ról. A szakemberek 72 százaléka jobbra számított. Pedig 47 százalékuknak volt CSOK-os megrendelése és a válaszadók 60 százalékának több a megrendelése az előző évhez képest. A megkérdezettek 33 százalékának változatlan volt, míg 7 százaléknak csökkent a forgalma.

A megkérdezett kereskedők 26 százaléka érzékelte a CSOK hatását. 22 százalékuk volt vele elégedett, 69 százalék számított jobbra. Pedig eddig a kereskedőknek is jobb éve volt mint egy évvel ezelőtt: 70 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy növekedett a forgalma.

Szakértők szerint lesz ez még jobb is, az utolsó negyedévben a CSOK élénkülésére lehet számítani. A jövőre nézve az is bizakodásra ad okot, hogy a kormány ezen a héten tett bejelentése szerint bővíti a jogosultak körét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik