Gazdaság

Bevezetik Egyiptomban az áfát

Egyiptom(210x140).jpg (Array)
Egyiptom(210x140).jpg (Array)

Az egyiptomi parlament több hónapos vita után hétfőn elfogadta azt a törvényt, amely szerint a 2016-2017-es pénzügyi évre 13, utána 14 százalékos áfakulcsot vezetnek be az országban a gazdasági reformcsomag részeként, a költségvetési hiány csökkentésére.

Az áfa az Egyiptomban eddig alkalmazott, 10 százalékos, értékesítés után fizetendő adót (sales tax) váltja fel, amelynek közgazdászok szerint torzító hatása volt a gazdaságra. A várakozások szerint az áfa bevezetésével nő az adóalap, így az állam bevétele is. Egyiptomban nagy gondot okoz az adók beszedése a kiterjedt informális gazdaság és a nagymértékű adóelkerülés miatt.

Az alapvető termékekre és szolgáltatásokra nem terjesztik ki

Az kormány által eredetileg javasolt 14 százalékos áfakulcsot sok képviselő ellenezte attól tartva, hogy megugrik az infláció az országban, nehéz helyzetbe hozva a több tízmillió alacsony jövedelmű embert. A szegények védelme érdekében nem tartoznak majd az új törvény hatálya alá az alapvető termékek és szolgáltatások.

Közgazdászok üdvözölték a parlament döntését. Az áfa bevezetése vonzóbbá teszi az országot a külföldi befektetők számára, növeli a költségvetési bevételeket és mutatja a kormány reformok iránti elkötelezettségét – mondják elemzők.

Az IMF is kérte

Az áfatörvény része a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) augusztusban kötött elvi megállapodásnak, amelynek alapján 12 milliárd dollár kölcsön fejében 3 éves reformprogramot hajt végre Egyiptom. A megállapodást még jóvá kell hagynia az IMF vezetésének. Chris Jarvis, az IMF egyiptomi delegációjának vezetője szerint az első részlet utalását nem kötötték az áfatörvény elfogadásához.

Az áfa és az értékesítés után fizetett adó közötti különbség, hogy az áfát az értékesítési lánc minden tagjának meg kell fizetnie, míg az értékesítési adót általában csak a végső fogyasztó fizeti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik