semjén lovon (semjén zsolt, )
Gazdaság

Semjén és Lázár kötelezővé tenné a kamarai tagságot a vadászoknak

24.hu
24.hu

2016. 08. 29. 13:10

Korábban a témában:

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke közös törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentben, amelyben minden vadásznak előírnák a kötelező kamarai tagságot – írta a Napi.hu.

A két, közismerten vadászatkedvelő politikus a vadászati kamaráról szóló törvény módosítását kezdeményezte. Az alig pár oldalas javaslat többletjogosítványokat ad a kamarának. A képviselők szerint a jövőben vadászjegy, vagyis vadászati engedély csak a Országos Magyar Vadászkamara tagjainak lehet kibocsátani.

A jegyeket eddig is a kamara bocsátotta ki, ám nem volt feltétel a kamarai tagság. A vadászjegyet öt évre bocsátják ki, de azt évente meg kellett újítani. Annak a vadásznak, aki rendelkezik érvényes vadászjeggyel, záros határidőn belül – a törvény elfogadását követő 30 napon belül – be kell lépnie a kamarába.

A törvényjavaslat indoklása szerint azért szükséges a kötelező kamarai tagság, mert “a fegyverhasználat fokozott felelősséggel jár, szigorú képzési – fegyelmi – etikai – egészségügyi követelményeket támaszt, amelyek betartása, a vadászat jellegénél fogva, a sportvadászok és hivatásos vadászok esetében egyaránt elvárt. E követelmények betartása és betartatása érdekében szükséges a meglévő szakmai kamarához való tartozás.” Vagyis a javaslatból nem derül ki, hogy valójában miért is van szükség a kötelező tagságra.

A törvényjavaslatot jobban megmagyarázhatja az a módosítás, amely szerint a jövőben a kamara a jelenlegi 50 százalékkal szemben a vadászjegy-bevétel 100 százalékát megtartatja, illetve a kötelező tagságból befolyó tagdíj-bevételeket is. Jelenleg egy vadászjegy 10 ezer forintért váltható ki, míg a kamarai tagdíj évente 4000 forint.

Ha ha egy javaslatot parlamenti képviselők magánszemélyként terjesztenek be – mint jelen esetben -, akkor az előzetes társadalmi vita megspórolható. A mostani javaslatot a két kormánytag nem a kormány nevében, hanem önállóan, KDNP-s, illetve fideszes képviselőként nyújtotta be.

Zárásként Esterházy Péter mondatát ajánljuk olvasóink figyelmébe:

A vadászat oké. A vadászati törvény szalonkakönnyítő megváltoztatása a nem oké.

 

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.