Közélet

Semjén Zsolt hátradőlhet, itt az új vadászati törvénypakk

vadaszpuska(210x140).jpg (Array)
vadaszpuska(210x140).jpg (Array)
Csökken a vadászok száma, nő a bírságok összege, csökken a pénz a költségvetésben, nő a vadkárügyi együttműködés. Ezek a főbb vonalak abban a csomagban, amit még ősszel át akarnak nyomni a parlamenten. Jönnek a fővadászok is.

A magyar jogtörténetben is kiemelkedő lesz az új vadászati törvény, ezt még szeptember 12-én ígérte meg Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, 21-én pedig már közzé is tették a törvény tervezetét, ami nagy változásokat hozhat a vadászatban – írja az Index. Rögtön pontosítanak is: nem egy új egységes vadásztörvényről van szó, hanem egy csomagról, több jogszabály módosításáról.

A Földművelésügyi Minisztérium havi 600 ezer forint plusz áfáért dolgozik közel egy éve a tervezeten, de a tárcán belül is külön munkacsoport alakult Semjén szívügye miatt. Nyáron tartottak egyeztetést és véleményezést, ősszel már meg is szavaznák a módosítókat, jövő január 1-től kezdve lépnének fokozatosan életbe az új szabályok.

Mínusz 1,5 milliárd

Az új szabályok szerint lesznek tájegységi fővadászok, akik az országosan kialakított 55 vadgazdálkodási körzetet vezetik majd. A fővadászokat a miniszter nevezi ki, felsőfokú szakirányú végzettség és legalább ötéves szakmai gyakorlat kell hozzá. A törvény sok pénzt elkölt majd, 2018 végéig 1,41-1,55 milliárd forintot szippantyúz ki a költségvetésből.

Minden fővadász kap ugyanis terepjárót (darabját ötmillióért), távcsövet, éjjellátót, golyós fegyvert, maroklőfegyvert, laptopot, gps-t, mobilt, formaruhát, na meg persze havi bruttó 490 ezer forint bért. Fizeti az állam majd az autófenntartást, a rezsit és a ruhaköltséget is. A tervezet írói szerint a “magasabb fokú szakmaiság” később majd kárpótolja a büdzsét és nagyobb bevételeket termel.

Sok lesz a fővadász feladata: vadgazdálkodási ütemterveket kell készítenie, segítenie a vadkárok felmérésében és minden érintettel tartania a kapcsolatot. Sok kritika éri ezt a részt azért, mert a kirótt húszféle feladatot egyszerűen nem tudja majd egy ember ellátni.

Eszi a terményt a vadkan, mi legyen?

Kevesebb lesz a hivatásos vadász: eddig 3000, mostantól 4000 hektáronként kell alkalmazni. Könnyebb lesz vadászati jog haszonbérlőjévé válni (elég lesz legalább 500 hektárt megművelni). A vadkár limitje is változik, a gazdák rovására: eddig 5 százalék fölötti kárt térítettek meg, ez 10 százalékra csökken. Sőt a vadásztársaságoknak elterelő etetést kell majd végezni, a gazdáknak meg hagyni egy ötméteres bevetetlen sávot az erdő mellett, hogy még ott lőhessék ki a vadat a vadászok.

Durván emelkednek majd a bírságok is, 2-ről 5 millió forintra nő a felső plafon. Új szabályként a vadat kergető mentő-, jelző-, rokkantsegítő és terápiás kutyákat se lesz szabad lelőni a vadász- és vakvezető kutyák mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik