bevasarlas(430x286).jpg (Array)
Gazdaság

Megháromszorozhatja fizetését egy bolti eladó, ha ügyes

24.hu
24.hu

2016. 08. 08. 13:18

Korábban a témában:

A nagyobb, ismert élelmiszerláncok között óriási a különbség az alkalmazottaknak fizetett bérekben – írta a Blokkk.com. A portál a cégek mérlegbeszámolói alapján adott áttekintést.

Így számoltak

Az összevetés egy-egy lánc esetében valamennyi alkalmazott számát és bérköltségét tartalmazza, mivel nem minden vállalkozás különíti el a szellemi és a fizikai állományt a nyilvános adatokban, továbbá a teljes és részmunkaidősök adatait sem, így egységes az összehasonlítás.

A fizikai és a szellemi, továbbá a teljes és a részmunkaidősök aránya egyébként döntő versenyképességi kérdés, hiszen a háttérben az eltérő értékesítési módszer és technika, továbbá a létszámgazdálkodás rugalmassága húzódik meg – jegyzi meg a portál.

A boltok kiválasztásában a döntő kérdés az volt, hogy a nemzetközi áruházak kivétel nélkül benne legyenek az összehasonlításban. (A legnagyobb hazai láncok önálló vállalkozásokból állnak, így közülük csak néhányat lehetett kiragadni a vizsgálathoz, egy-egy tömörülésen belül is lehetnek kisebb-nagyobb bérkülönbségek.)

Hol lehetett a legtöbb fizetést kapni?

Az áttekintésből az derült ki, hogy tavaly legjobban az Aldi fizette meg alkalmazottait: az átlagos havi bruttó keresetet nézve (308 ezer forint), a tavalyi kiskereskedelmi átlag (148 ezer forint) kétszeresét adta. Második helyezett volt a Lidl (248 ezer forint), és dobogós volt még a Metro is (222 ezer forint).

A legkisebb havi átlagkereset az összehasonlítás szerint 93 ezer forint volt egyébként, egy Manna boltban.

A multi áruházak kivétel nélkül az átlagnál sokkal nagyobb fizetést kínálnak egyébként, mint a többi bolt.

Idén már kicsit mások a számok

Tavaly óta azonban már sok víz lefolyt a Dunán, és számos boltláncnál hajtottak végre béremelést. A Lidlnél például márciusban 5, júliusban 15 százalékos béremelés volt az összes dolgozó kilenctizedét adó bolti dolgozóknál. Így az idei évre már 313 ezer forint lett egy-egy bolti dolgozó teljes jövedelme bruttóban (pótlékkal, cafeteriával). A Lidl mellett egyébként többek között az Auchan, a Spar és a Tesco is megemelte az alkalmazottak bérét – ahogy a Napi.hu korábban összesítette.

Az Auchan tavaly októbertől jelentett be két számjegyű béremelést, áruházi dolgozói mintegy háromnegyede átlagosan 10 százalékos bérfejlesztésben részesült 2015 októberétől.

Idén már a Sparnál is átlagosan 10 százalékos béremelésről állapodtak meg, a minimálbér és a szakképzettek bérminimuma pedig az országos megállapodás szerint 8,5 százalékkal nőtt a láncnál.

A Tesco 2016 július elsejétől átlagosan 11 százalékos fizetésemelést helyezett kilátásba, mind a 14 ezer nem vezető beosztású dolgozójának. Emellett, a hálózat összesen 3,5 milliárd forintnyi bérfejlesztési csomagja keretében az egész bérezési struktúrát átalakítják – így azonos munkakörökben azonos alapbért biztosítanak a nem vezetői pozícióban dolgozó munkatársaknak.

A Kika januárban egységesen 12,3 százalékkal emelte meg dolgozói fizetését, míg az IKEA-nál 2016 szeptemberétől növelik a bónuszokat, amely átlagosan 11 százalékos béremelkedésnek felel majd meg.

Létkérdés volt az emelés

A kereskedelmi láncok főként az egyre fokozódó munkaerőhiány miatt tették meg e lépéseket. A kereskedelemben dolgozók munkajövedelme pedig az év első öt hónapjában átlagosan 251,9 ezer forint volt.

Szakértők szerint a béremelések az utóbbi évek adatait nézve is indokoltnak tűnnek. Ugyanis korábban viszonylag szűkmarkúak voltak a boltláncok a dolgozókkal szemben – igaz, ebben szerepe van a plázastop miatti nehéz terjeszkedésnek, a veszteségtiltó szabálynak, valamint annak, hogy a korábbi években a kiskereskedelem sem pörgött olyan szinten, mint most.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.