Gazdaság

A könyvelők panaszkodnak, továbbra is jön a NAV-os spamáradat

Ismét nő a feszültség a könyvelők körében az ÁBT-s (=ÁNYK Bevallás Támogatás) üzenetek okozta levélszemét okán, a probléma pedig a következő napokban exponenciálisan fog nőni – írta közleményében a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE).

Ruszin Zsolt alelnök a pénteken folytatott telefonos konzultációk során arról kapott tájékoztatást, hogy a korábbi mezők szerinti szűrési elképzelés a szervereken minden egyes szűrés kérésekor forgalmi terhelést eredményez, amit a jelenlegi műszaki feltételekkel nem lennének képesek teljesíteni.

Magyarul: az ÁBT-s üzenetek szűrésétől leállhatna az ügyfélkapu.

Lehet, hogy hiába keresik, hogy a szűrés hogyan lehetne műszakilag hatékonyabb, inkább közben más irányú fejlesztések felé kell fordulniuk. Így újra képbe kerül a profilos-mappa rendszer, amely a felhasználók szerint eleve elrendezi az üzeneteket mappákba, hogy aztán azok között ne kellejen már érdemi szűrést végezni. Persze a NAV nyugták és a hibátlan bevallásokról szóló felesleges értesítések és a felszólítások, ellenőrzési értesítők, adóigazolások, stb elkülönítése továbbra is feladat maradna.

Azt gondolja, hogy a NISZ Zrt, a Belügyminisztérium és a kormány is számíthat egy olyan masszív panaszáradatra, ami sokat árthat az elektronikus közigazgatásnak, sokan elfordulhatnak a rendszertől, akik pedig rá vannak kényszerítve, hogy használják, a kormánnyal szemben kritikus álláspontot vehetnek fel, ami úgy gondolom, hogy egy állami vállalat számára öngól.

Ezért azt javasolja ezért, hogyha készen vannak bármilyen fejlesztési ötlettel és azt be tudják mutatni egy hozzávetőleges megvalósítási határidőt felkínálva, azzal nagyon sokat enyhíthetnek a feszültségen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik