Gazdaság

Vasárnapi pótlék: az MGYOSZ szerint elég az 50 százalék

24.hu
24.hu

2016. 05. 03. 11:17

Korábban a témában:

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) állásfoglalást adott ki a vasárnapi pótlékkal kapcsolatban. Mint az egyik legnagyobb hazai munkaadói szövetség úgy látják, hogy a vasárnapi munkavégzés díjazását a Munka Törvénykönyve jelenleg megfelelően szabályozza. Az MGYOSZ határozott álláspontja, hogy a törvény által előírt, hosszú múltra visszatekintő 50 százalékos mértékű vasárnapi pótlék megfelelő ellentételezést jelent.

Nem tudunk egyetérteni olyan törvényi gyakorlattal, amely egyes ágazatokra eltérő szabályokat ír elő a munkavégzés általános feltételeinek tekintetében, mint például a vasárnapi munkavégzés pótlékának mértéke – szögezték le. A Munka Törvénykönyve nem különböztetheti meg egymástól az egyes munkavállalókat és munkáltatókat az alapján, hogy mely ágazatban dolgoznak. Amennyiben az ágazati sajátosságok, így az adott ágazat munkaerő-piaci helyzete, versenyképessége, jövedelemtermelő képessége, vagy a munkavégzés sajátosságai azt lehetővé és szükségessé teszik, a piaci szereplőinek, a munkáltatók és a munkavállalók képviselőinek lehetőségük van ágazati kollektív szerződésben, tárgyalásos úton megállapodni a törvényes szinttől eltérő munkafeltételekben, így a vasárnapi pótlék mértékében is – tették hozzá.

Ezért a kereskedelmi alkalmazottak vasárnapi pótléka körül kialakult vita kapcsán úgy gondoljuk, a Munka Törvénykönyve jelenlegi szabályait változatlanul kell hagyni, az ágazati és munkahelyi munkáltatói szervezetekre és szakszervezetekre kell bízni a kérdés rendezését – közölték végül.

Nincs mellényzsebben a pótlék

Pénteken az Országos Kereskedelmi Szövetség is ismertette véleményét. Közölték: nincs a mellényzsebben a 100 százalékos vasárnapi pótlék.  A jelenlegi számítások szerint az 50% vasárnapi pótlék terhe 25-30 milliárd forint. Figyelemmel arra, hogy 2015-ben jelentős mértékben emelkedtek a bérek a kereskedelemben, az alkalmazottak végül visszakapták a vasárnapi pótlékot, a zárvatartási szabályok ellenére is.

A vasárnapi pótlék 100 százalékos mértéke 50-60 milliárd forint terhet jelentene, azzal, hogy ezt már számos vállalkozás nem tudná kifizetni. A 100% vasárnapi pótlék sok vállalkozás számára lehetetlenné tenné a vasárnapi nyitvatartást az OKSZ szerint, sokakat pedig arra kényszerítene, hogy más költségeket faragjanak le, így a cafeteria is áldozatul eshet.

Az OKSZ az ágazat valamennyi munkavállalóit és munkaadóit képviselő szervezeteinek egyeztetése alapján lát lehetőséget arra, hogy közösen megvizsgálják, hol célszerű megváltoztatni a vasárnapi munkavégzés szabályait.

VOSZ, KASZ: emelni kell

Az apropó az, hogy a vasárnapi nyitvatartás újbóli engedélyezése óta több olyan állásfoglalás is napvilágot látott, amely szerint emelni kellene a vasárnapi pótlékot.  A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) célja például az, hogy a pótlék 100 százalékos legyen.

Nem lesz tartható a kiskereskedelemben a jelenleg előírt 50 százalékos vasárnapi pótlék – ennek mértékét jelentősen meg kell emelni – foglalt állást a Napi.hu-nak Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára. Nem mondott viszont konkrét számszerű javaslatot az emelés mértékére.

Annyit jelzett csupán, hogy a minimálbéresek számára is jól érzékelhető pótlékemelésre van szükség, még akkor is, ha emiatt kevesebb bolt lesz képes kinyitni a hét utolsó napján. Szerinte ennek egy alkufolyamat során kell világossá válnia. Megjegyezte azonban, hogy a szövetség a jelenlegi helyzetben azt támogatja, hogy a munkavállalók járjanak jobban, persze a gazdaságosság határain belül.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.