Gazdaság

Vasárnapi nyitvatartás: magas labdát dobott a Tesco, lehet követni őket

A Tesco váratlanul magas bért adna a vasárnapokat vállaló dolgozóinak.

Van némi bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy szigorúan a törvényi megfelelést nézve kinyithatnak-e a boltok már most vasárnap is, vagy csak később. Kérdeztük erről a Nemzetgazdasági Minisztériumot (NGM), de választ nem kaptunk.

Tény, hogy három aggály is felmerülhet azzal kapcsolatban, hogy miután kedden visszavonta a parlament a vasárnapi zárva tartás tilalmát, már most vasárnap, azaz április 17-én kinyithassanak a boltok. De mindháromra van olyan megoldás (ha úgy tetszik „kiskapu), amivel a jogszabályi haladékokat ki lehet iktatni. Mutatjuk, hogyan.

Ki kell hogy hirdessék

Az első probléma az lehet, hogy a zárvatartást eltörlő törvénymódosítóban az áll, a kihirdetését követő naptól lép hatályba. És még nem hirdették ki.

Ehhez az elfogadás után három lépcsőn kell keresztülmennie a törvénynek. A parlament elnökének, Kövér Lászlónak kell aláírnia – reggel még erre várt az iromány, de azóta megtörtént az aktus, mert változott a státusa. Cikkünk megjelenésekor már a következő fokozatnál tart, a köztársasági elnök, Áder János aláírására vár. Tehát haladnak a dolgok. Akár a csütörtöki vagy a pénteki közlönyben ki is hirdethetik, így másnap már hatályos lehet. És akkor ugye elhárul a mostani vasárnapi szabad nyitva tartás elől az akadály.

Másrészt, ha esetleg a pénteki közlönyben sem jelenik meg a módosító, akkor is kinyithatnak nyugodtan azok a boltok, amelyek még nem használták ki az adventen kívüli idei egyszeri alkalmukat.

A jegyzőnek is be kell jelenteni

A másik bökkenő az lehet, hogy a jegyzőnek továbbra is be kell jelenteni (8 napon belül) a vasárnapi nyitvatartást. Vecsésen például több üzletről is megtudtuk, hogy nyitva lesznek, megkérdeztük a város jegyzőjét, hozzá érkezett-e már bejelentés.

Mohainé Jakab Anikó azt mondta, ő úgy vette észre, hogy még óvatosak a boltok, gondolkodnak. Nála a láncok közül egyedül a helyi Aldi jelentette be eddig, hogy április 17-től módosítani szeretnének, és vasárnap nyitva tartanának.

A jegyző azt is elmondta, hogy Vecsésen az üzletek nagyon szabálykövetőek, különösen a nagyobbak, pontosan betartották a vasárnapi boltzárra vonatkozó előírást, mert tartottak az ellenőrzéstől. A városban egyébként nem tervezték, hogy kifejezetten most vasárnap külön ellenőriznék a nyitvatartási szabály betartását.

Az elmúlt bő egy évben sem ellenőrizték ezt külön a jegyzőség részéről, viszont a közterületesek éberek voltak. Az ő visszajelzéseik alapján tudják, hogy betartották a szabályokat az üzletek. A jegyző felé pedig bejelentették azt az egy vasárnapot, amikor adventen kívül nyitva voltak. Ahhoz egyébként sem elég nagy a település, hogy csakúgy észrevétlenül ki lehetett volna nyitni.

Megnyugtatott továbbá, hogy ha pénteken megjelenik a közlönyben a módosítás, még akkor sem késő bejelenteni feléjük a nyitvatartást.

Külön kitért arra, hogy a törvénymódosítással ismételten önkormányzati hatáskörbe utalták az este 10 és reggel 6 közötti nyitvatartás rendeleti szabályozását. Ezt korábban (tavaly március 15-e előtt) mindig ellenőrizték, és ezután is fogják.

A dolgozóknak is napokkal korábban kell szólni

A harmadik akadály az lehet, hogy a Munka Törvénykönyve szerint az alkalmazottakkal előre kell közölni munkarendjük megváltozását. Ráadásul írásban, és legalább hét nappal korábban meg kell adni a munkaidő-beosztást. Keddhez képest vasárnapig ez nem fér bele.

Viszont itt is van kiskapu. A törvény szerint a munkáltató az adott napra vonatkozó munkaidő-beosztást legalább négy nappal korábban egyoldalúan módosíthatja.

Feltéve, hogy a gazdálkodásában vagy működésében előre nem látható körülmény merült fel. Csakhogy, mint egy munkajogásztól megtudtuk, ez nem húzható rá a jelenlegi szituációra, vagyis arra, hogy újra kinyithatnak a boltok vasárnap.

Viszont semmi akadálya nincs annak, hogy a munkáltató és a dolgozó közös megegyezéssel módosítsák a munkarendet.

Ahogy kedden bevásárlás közben hallottuk, a helyi Tescóban is ez történt: megkérdezték a dolgozókat, akarnak-e vasárnap jönni. (A pénztáros ezen meg is lepődött, mert eddig egyszerűen beosztották, nem megkérdezték. Így azonban már érthető, miért.)

A Tesco egyébként, ahogy írtuk, roppant gáláns ajánlatot tett a dolgozóinak: 200 százalékos pótlékot ígért most vasárnapra. Ami négyszerese a törvényben előírtnak.

Azt jelenti, hogy aki bevállalja 17-ét, háromszoros bért kap aznapra. A Tescót egyébként mi is kerestük, végül hány üzletük nyit ki – ígértek választ, de még nem érkezett meg.

A szakszervezet 100 százalékra hajt

Ha már a pótléknál tartunk, szerdán délután a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) bejelentette, „Az utolsó szabad vasárnap jogán” április 17-én délután kettőtől demonstrációt hirdet a Nemzetgazdasági Minisztérium épülete elé. A demonstráció végén petíciót nyújtanának át Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek, a követeléseikkel.

Felháborítónak tartják ugyanis, hogy a kormány egy tollvonással, rekordgyorsasággal megszüntette a vasárnapi zárva tartást a kereskedelemben. A kereskedelmi munkavállalók nem szeretnének vasárnap dolgozni, de ha már erre kényszerítik őket, fizessék meg a családjaiktól elrabolt időt. Szintén szerdán azt is közölték, hogy a jelenlegi 50 helyett 100 százalékos vasárnapi pótlékot szeretnének elérni.

Akár már most vasárnap

Megkérdeztük a láncokat, kinyitnak-e már most vasárnap, szervezik-e már a dolgozókat, okoz-e nekik nehézséget visszaállni.

  • A Tescóval kapcsolatban már írtuk, kinyithatnak, és extra pótlékkal motiválták a dolgozókat.
  • A Lidl pedig közleményben tudatta, hogy a dolgozók érdekeit szem előtt tartva április 17-én még zárva lesznek.
  • A CBA így reagált: “az Országgyűlés döntését tiszteletben tartjuk. A változással kapcsolatban információt küldenek hálózatuk számára, viszont a franchise partnereik (ahogy eddig is) a nyitvatartási időt saját hatáskörben határozhatják meg – abba a központ nem szól bele. Így a vasárnapi ismételt nyitásról is az egyes hozzájuk kapcsolódó vállalkozások döntenek.
    A tagjaiktól származó előzetes információk alapján arra lehet számítani, hogy csak azok az egységeik fognak ismételten kinyitni, ahol az igények azt indokolttá teszik.” A vecsési CBA például már szerdán kitette a táblát, hogy nyitva lesznek, tesszük hozzá.
  • A METRO Kereskedelmi Kft. azt írta megkeresésünkre, céljuk, hogy a hatályos jogszabályi kereteken belül a vasárnapi nyitvatartás engedélyezése kapcsán vevői és dolgozói számára is a leginkább megfelelő megoldást kínálja. A lehetőségek számbavétele és felülvizsgálata jelenleg náluk még folyamatban van. Bővebb részleteket, pontos tervet ezért jelen pillanatban még nem tudtak olvasóinkkal megosztani.
  • A SPAR Magyarország jelezte, jelentős szervezeti átalakításokat hajt végre a vasárnapi munkavégzésre vonatkozó törvény módosításához köthetően: újraszervezik logisztikai és értékesítési stratégiájukat, módosítani fogják dolgozóik munkabeosztását és egyes áruházaik nyitvatartási idejét is azért, hogy megteremtsék az újranyitás minden feltételét. A vasárnapi nyitvatartás természetesen – ahogy a törvény bevezetését megelőzően is – csak azon áruházaikat fogja érinteni, ahol a vásárlói visszajelzések ezt indokolják. Ilyen helyszínek lehetnek a belvárosi területek vagy az idegenforgalmi szempontból frekventált helyek. A nyitvatartási idő változtatásáról weboldalukon tájékoztatják majd vásárlóikat, a törvény hatályba lépését követően. Azt sem titkolták, hogy munkavállalóikat megosztja az új intézkedés: túlnyomó részük nem örül annak, hogy elvesztették a vasárnapi pihenőnaphoz való jogukat, kisebbik részük viszont örül, hogy vasárnapi munkavégzés révén bérpótlékhoz juthat.
  • Az ALDI Magyarország Élelmiszer Bt. is a jogszabályokra hivatkozott, és annyit ígértek, hogy a vasárnapi nyitvatartásról később adnak majd tájékoztatást. De ahogy fentebb írtuk,, van olyan hely az országban, ahol már bejelentették a nyitvatartást.

Erre számíthatnak a kereskedők

1000 fő megkérdezésével készített kutatást a Kereskedelmi Marketing csapata, miután az Országgyűlés eltörölte a vasárnapi boltzárat. A válaszokból kiderül, mire számíthatnak azok az üzletek, amelyek most újra kinyitnak.

A válaszadók 22 százaléka állította, hogy a vasárnapi boltzár egy éve alatt kevesebbet költött az üzletekben. Ha az emelkedő kiskereskedelmi forgalom mellett ez a kiesett bevétel is megjelenik a boltokban, nagyon jó évre számíthatnak a kereskedők. Főként, hogy a megkérdezettek 13 százaléka mondta, hogy a ruhaneműk legnagyobb részét (80 százalékát) vasárnap vásárolta, az élelmiszereknél ez az arány majdnem 10 százalék. A piac tehát komoly dilemma előtt áll.

Egy jó kereskedőt nem lehet meglepni

A felmérésekből és személyes interjúkból jól látszik, hogy a nyereséges működéshez, a nagyobb forgalomhoz és profithoz elengedhetetlen, hogy gyorsan tudjunk reagálni a piac változásaira, összegzett Jagodics Rita, a Kereskedelmi Marketing vezetője. A változás lehet egy új törvény vagy szabályozás, de lehet a vásárlói szokások átalakulása. Aki vevőszerző akciókkal, az eladók folyamatos képzésével és aktuális piacismerettel időben tud válaszolni az igényekre, annak nem jelent gondot egy ilyen változás – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik