Gazdaság

Vasárnapi pótlék: a munkaadók is támogatnák az emelést

Nem lesz tartható a kiskereskedelemben a jelenleg előírt 50 százalékos vasárnapi pótlék – ennek mértékét jelentősen meg kell emelni – foglalt állást a Napi.hu-nak Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára. Nem mondott viszont konkrét számszerű javaslatot az emelés mértékére.

Annyit jelzett csupán, hogy a minimálbéresek számára is jól érzékelhető pótlék-emelésre van szükség, még akkor is, ha emiatt kevesebb bolt lesz képes kinyitni a hét utolsó napján. Szerinte ennek egy alkufolyamat során kell világossá válnia. Megjegyezte azonban, hogy a szövetség a jelenlegi helyzetben azt támogatja, hogy a munkavállalók járjanak jobban, persze a gazdaságosság határain belül. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) célja, hogy a pótlék 100 százalékos legyen, ezt a munkáltatók jelentős része elfogadja tárgyalási alapnak – mondta lapnak Sáling József, elnök.

A vállalkozók második javaslata, hogy módosítsák a Munka törvénykönyvét és a havonta előírt egy, vasárnapra eső pihenőnapot növeljék két napra. Ennek alapján a munkavállalóknakmintegy 25 kötelezően kiadandó szabad vasárnapjuk lenne egy évben. A fennmaradó 25 napot pedig úgy osztanák fel, hogy azok fele részében az alkalmazott kötelezően berendelhető, míg a másik 12-13 vasárnap alakulásáról alkudozhatna a dolgozó a munkaadóval, kvázi “vétójog” mellett – ismertette Dávid.

A VOSZ harmadik javaslata, hogy a kereskedelemben aktív, gyermeküket egyedül nevelő édesanyákat csak önkéntes alapon lehessen berendelni vasárnapi munkára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik