Gazdaság

A Tesco már most vasárnap kinyithat – durva pótlékot kínálnak

Már most vasárnap kinyitná áruházait a Tesco, ha talál elég embert, akik hajlandóak munkába állni. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) az áruház dolgozóitól úgy tudja, a Tesco már megkereste az alkalmazottakat, hogy most vasárnapra hajlandó 200 százalékos pótlékot, azaz

háromnapi teljes munkabért fizetni azoknak, akik bejönnének vasárnap. A 200 százalékos pótlék egyébként pont a négyszerese a törvényben előírtnak.

Írtunk arról is, hogy elvileg nem is nyithatnának még ki az áruházak, ugyanis több határidőt is be kellene tartani. A Lidl jelezte, ők nem nyitnak ki most vasárnap. A dolgozók érdekeire hivatkoztak.

A szakszervezet felmérte

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) a parlament döntése után felmérést végzett azoknál a cégeknél, ahol képviselettel rendelkezik, hogy mikor és milyen módon kívánják ütemezni az újranyitási folyamatot. Ebből az derült ki, hogy szinte mindenki május 8-ára tervezi az első vasárnapi nyitást.

A Tesco – nem hivatalos értesüléseik szerint – úgy döntött, hogy már április 17-én megkísérli kinyitni a boltjait. Azt az információt kapták a munkavállalóktól, hogy már toborozzák azokat a dolgozókat, akik önként vállalkoznak arra, hogy ezen a napon munkát végezzenek.

A KASZ felhívja a tescós dolgozók figyelmét, hogy a munkáltató, erre a napra 100 százalékos túlóra-, 50 százalék vasárnapi-, és 50 százalék extra pótlékot ad, ami összesen 200 százalékos pótlékot jelent azoknak, akik április 17-én munkát végeznek. Fontos tudni azt is, hogy ahol nem jelentkezik annyi önkéntes, ami elegendő lenne a megfelelő minőségű szolgáltatáshoz, az a bolt nem fog kinyitni!

Javasolják továbbá a dolgozóknak, hogy amennyiben már most vasárnap munkába állnak, annak érdekében, hogy biztosak lehessenek abban, hogy megkapják az ígért pótlékot, kérjék írásban rögzíteni, hogy a fenti feltételekkel vállalják a munkát erre a napra.

50 helyett 100 százalékos pótlékot szeretnének

A többi vasárnapon már csak a Munka Törvénykönyvének szabályai szerinti 50 százalékos vasárnapi pótlékot kapják majd a munkavállalók.

A KASZ fokozott figyelemmel kíséri majd azt, hogy az újranyitás során a munkáltatók szabályosan és törvényesen járjanak el, és ha már a munkavállalók akaratuk ellenére munkavégzésre kényszerülnek vasárnap, kapjanak meg mindent, ami enyhíti a magánéletüket ért sérelmet.

Bíznak abban, hogy a kormánnyal és a munkáltatókkal folytatott egyeztetésük és a demonstrációjuk eredményes lesz, és sikerül kiharcolni a 100 százalékos vasárnapi pótlékot.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik