kft (kft)
Gazdaság

130 ezer kft.-t büntethetnek meg, ha nem lépnek időben

24.hu
24.hu

2016. 02. 23. 10:26

Országszerte még 129 295 kft.-nek kell a hátralévő három hétben megemelnie a törzstőkéjét, ebből 52 615 cég fővárosi. A tanácsadócégek vannak leginkább elmaradva a törzstőke-emeléssel.
Korábban a témában:

A ceginfo.hu közleményében emlékeztet arra, hogy a korlátolt felelősségű társaságoknak, amennyiben törzstőkéjük nem éri el a 3 millió forintot, legkésőbb március 15-ig fel kell emelniük erre a szintre az új Polgári Törvénykönyv (Ptk.) szerint.

A ceginfo.hu adatbázisa szerint a február 22-i adatok alapján a fővárosban 52 615 cég még nem emelt törzstőkét. Jelentős elmaradás tapasztalható a Pest megyei (21 458) és a Bács-Kiskun megyei (4816) vállalkozások esetében is. A legkevesebb törzstőke-emelésre váró céget Tolna megyében (1513 cég) és Nógrád megyében (1073) lehet találni.

Akik leginkább lemaradásban vannak

Tevékenységi körök szerint vizsgálva, a tanácsadással foglalkozó cégek állnak a legrosszabbul, közülük 5925 február 22-éig nem emelte meg a törzstőkéjét. Erős elmaradásban vannak a számviteli, könyvvizsgálói (4483) és a vendéglátóipari tevékenységet (4389) folytató vállalkozások is. Jelentősen érintettek az építőipari kivitelezéssel foglalkozó kft.-k (4375), valamint a közúti áruszállítással és mérnöki tevékenységgel, műszaki tanácsadással foglalkozó cégek is, az utóbbi két főtevékenységet folytatók közül 5624 nem emelte meg idáig a törzstőkéjét. Az országosan érintett 129 295 cég 22 százaléka a felsorolt hét főtevékenységet folytatja.

Vannak olyan cégek, amelyeknek a tőkéjéhez kevés hiányzik a szabályos működéshez, például egy budapesti cégnek csak 100 ezer, egy ceglédi kft.-nek pedig 80 ezer forintot kell előteremtenie, hogy törzsőkéje elérje a 3 milliót. Ám rájuk is vonatkozik az általános szabály, így amennyiben nem történik meg a tőkeemelés, az törvényességi felügyeleti eljáráshoz és végső soron akár a cég kényszertörléséhez is vezethet – hívja fel a figyelmet a ceginfo.hu.

Pénzbírságot kaphatnak, akik nem lépnek időben

Eperjesi Zoltán, a Fővárosi Törvényszék gazdasági kollégiumának vezetőhelyettese korábban az MTI-nek elmondta, a tőkekövetelményt nem teljesítő cégek ellen törvényességi felügyeleti eljárás indítható. A kft.-k a fokozatosság elvét betartva előbb felhívásra, majd 100 ezertől 10 millió forintig terjedő, mérlegeléssel megállapított pénzbírságra számíthatnak. Ha mindez eredménytelen marad, végső esetben megszüntethetik a jogsértő módon működő céget.

A cégbíróság vezetője arra is felhívta a figyelmet, hogy a törvényi előírások elmulasztása miatti szankciók nemcsak a cégeket, hanem közvetlenül a törvényes képviselőiket is sújthatják. Például, aki tartozást maga után hagyó, kényszertörléssel megszűnt cégben volt vezető tisztségviselő vagy többségi tulajdonos, öt évre eltiltják a cégvezetéstől vagy gazdasági társaságban való többségi tulajdonszerzéstől, egyszemélyes társaság alapításától.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.