Gazdaság

Tényleg lakásbumm jöhet idén, de egyelőre kivárás van

Az Otthon Centrum elemzője szerint akár 160 ezer adásvétel is születhet az idei évben, de szinte biztos, hogy a már amúgy is erősebb 2015-ös évhez képest több lakás és ház cserél majd gazdát. Természetesen a CSOK húzhatja majd a piacot. Egyelőre viszont még kőkemény kivárás van.

„Most úgy becsüljük, hogy a 2015-ös év kb. 135 ezres szerződésszámnál fog megállni. Úgy gondoljuk, hogy a Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK) és a kedvezményes hitel együtt olyan változást fog hozni, egy olyan új lendületet fog adni a piacnak, hogy minimum 145 ezer tranzakcióra számítunk, de van olyan modellünk, ami azt hozta ki, hogy akár 160 ezer is lehet. Most azt mondanám kicsit mérsékelten, hogy 150-155 ezer körül várjuk az idei adásvételek számát” – mondja Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője. A cég elemzői nemrégiben terjedelmes vizsgálatot tettek közzé, melyben arra mutatnak rá, hogy nagyságrendileg az igénylésre jogosultak 10-20 százaléka adhat be támogatási kérelmet. Ez alapján úgy vélik, hogy a 2016-2019 közötti 4 évben országosan összesen 50 és 100 ezer közötti család igényel majd CSOK-ot.

Látjuk a kivárást. Főleg a fővárosban nagyon érezhető

– mondja Soóki-Tóth. „Összehasonlítottuk, hogy tavaly januárban és idén januárban hogyan állunk adásvételszámban, és a fővárosban mintegy egyharmados visszaesést látunk. Ez egyértelműen azt mutatja, hogy az emberek kicsit most kivárnak, meglátják hogyan lesz. Jöjjenek a módosítók, lássuk a részletszabályokat, és utána fog ez szép lassan elindulni.”

Az elemző szerint a kivárás azt is mutatja, hogy nagyon sokan realisták maradtak. Várakoznak arra, hogy mi lesz ennek a folyamatnak pontosan a vége, és közben meg kell, hogy induljon az építkezés – hogy legyen miből választani. Az újlakás-piacon Soóki-Tóth arra számít, hogy nemcsak a fejlesztői érdeklődés lesz nagy, hanem az egyéni építtetők kedve is meg fog jönni. Ahogy elemzésükben rámutatnak, az új építésű lakások esetében bevezetett 5 százalékos áfa hatására, valamint a CSOK-tól várt keresletélénkülésre számítva nagyon sok, korábban leállt projektet indítanak újra a fejlesztők. Az elmúlt másfél-két évben kiadott építési engedélyekre alapozva idén az új lakások építése elérheti, illetve meghaladhatja a 10-12 ezret. Ez az árakat felfelé nyomja, így 2016 során várhatóan 5-25 százalék közötti árnövekedésre lehet számítani az új lakások piacán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik