Tatabánya, 2013. augusztus 30.
Közalkalmazottak a Tatabányai Integrált Közigazgatási Központ átadási ünnepségén 2013. augusztus 30-án.
MTI Fotó: Beliczay László
Gazdaság

ÉSZT: Honnan bocsájtják el a 600 ezer közalkalmazottat?

24.hu
24.hu

2016. 01. 19. 09:31

Korábban a témában:

Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) nem látja biztosítottnak az állam működését, ha nagyarányú és gyors leépítések történnek a közszférában – írták közleményükben. Arra utaltak, hogy mint január elején kiderült, a kormányzat tervei szerint a következő két évben 150 ezer állami alkalmazottat kíván elbocsájtani, hosszabb távon pedig 600 ezret. Az ígéret az, hogy átvezetik a versenyszférába az elbocsájtott embereket. A szakszervezet ezzel kapcsolatban arra lenne kíváncsi, hogy erről készített-e a kormány valamilyen hatástanulmányt vagy csak dobálóznak-e a számokkal.

Felhívták továbbá a figyelmet arra, hogy a fűnyíró elven végzett elbocsájtások, az állam működésének azonnali összeomlásához vezethetnek. Hozzátették: az ÉSZT várja, hogy mikor hozza a kormány nyilvánosságra a konkrét terveit. Mert a január ötödikei bejelentés óta ez nem történt meg.

Arra is emlékeztettek, hogy a közszférában 2015. harmadik negyedévében a KSH adatai szerint 866 ezren dolgoztak. Ebből az egészségügyi és szociális területen 303 ezer, az oktatás területén 229 ezren, a közigazgatás, védelem és kötelező társadalombiztosítás területén 279 ezer fő állt alkalmazásban. A számokból könnyen látható, hogy a közszféra kétharmada az egészségügy és az oktatás területén dolgozik – tették hozzá.

Köztudott, hogy az egészségügyben jelenleg is aggasztó méreteket ölt a szakemberhiány, amelynek közvetlen oka a megalázó bérezés és a munkakörülmények. Itt a létszámot nem lehet csökkenteni! – jegyezték meg. A pedagógusok, oktatók pedig túlterheltek és szintén alulfizetettek. A kötelező óraszámok emelése miatt itt sem lehet már leépíteni embereket.

Már egy ideje tart az átszervezés

Azt is megemlítették, hogy a közigazgatás átszervezése 2010. óta tart. Megszűntek, átalakultak hivatalok, létrejöttek a kormányhivatalok. Az elvégzendő munka ezektől az átszervezésektől nem csökkent, hanem nőtt! – tették hozzá. Itt is elképzelhetetlennek tartják a csökkentést, hiszen a közigazgatásban dolgozók is teljesítőképességük határán dolgoznak, mint azt lapunknak is mondta a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezete főtitkára, Boros Péterné.

A közszférában, az 1990-es években nagyarányú leépítések voltak. Akkor az újnak számító informatikai megoldások bevezetésével párhuzamosan csökkentették a szellemi alkalmazottak létszámát. Jelenleg nincs „tartalék” a rendszerben.

Az ÉSZT álláspontja szerint, először meg kell határozni a közszféra feladatait, s a létszámokat a feladatokhoz kell megállapítani! Nem lehet máról holnapra elküldeni 150 ezer embert az állami szférából, úgy, hogy azt a versenyszféra vagy felszívja, vagy sem. A 600 ezres létszám pedig ép ésszel belátható, hogy irreális.

Az ÉSZT kéri a kormányt, hogy álljon elő forgatókönyvével és azonnal üljön tárgyalóasztalhoz az érdekképviseletekkel!

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.