Gazdaság

A taxisok ma délelőtt stratégiát váltottak

24.hu
24.hu

2016. 01. 19. 10:54

Úgy tűnik, a taxis érdekvédelmi szervezet mostantól az Ubert, mint céget támadja. Metál Zoltán, a BKIK sajtótájékoztatóján kedden délelőtt elmondta: az Uber nem tartja be Magyarország törvényeit.

12499524_575700749247731_61365_o

Megmutatta az Uber Hungary Kft. cégkivonatát, amelyben szerinte nincs benne a személyszállítási tevékenység.

Semmilyen jogszabálynak nem felel meg az Uber, a sofőrök nem adóznak, mondta.

Metál szerint az Uber évi akár 3 milliárd forintos kárt is okozhat a költségvetésnek.

Metál elmondta, hogy a taxis érdekvédelmi szervezet feljelentette az Ubert a budapesti főügyésznél, Ibolya Tibornál. A NAV is megállapította, hogy a gépkocsivezetőknek nincs adószáma, mondta.

Hozzátette: 2015 májusában fordultak Orbánhoz levélben. Most egy újabb levelet is írtak a miniszterelnöknek, hogy segítsen a taxisoknak.

Az Uber azért veszélyes jelenség, mert azt hirdeti, hogy mindenki jól jár – mondta Dudás Zoltán, a BKIK VI. osztály elnöke.

A valóságban csak az Uber jár jól, mindenki más nem, mondta. Az Uber miatt a tisztességes vállalkozások tönkremennek, munkahelyek szűnnek meg. Addig fognak a taxisok harcolni, amíg eltűnnek a piacról. A taxisok nem azért vonultak az utcára, mert a saját megélhetésüket féltik, hanem mert hova jut ez az ország, ha nem tartják be a törvényeket, mondta.

Peregei Péter, a FUVOSZ főtitkára elmondta: egyetértenek a taxisokkal, mert ugyanaz a céljuk, hogy a kormány oldja meg ezt a helyzetet. A Külügyminisztérium anyaga szerint egetlen ország sincs, amely elfogadná az Uber működését, mondta.

A sofőr nincs képesítve, nincs taxamétere, nem ad számlát – emelte ki a külügy jelentéséből.

Mindezt a szabálysértési szabályok szigorításával megállítható, mint például Romániában, monda. Még Hollandiában sem működhetnek teljesen legálisan az uberesek. Peregi kiemelte: a sofőr és az Uber között munkaszerződésszerű kapcsolat áll fenn. De ez után az Uber nem fizet tb-t, nem adóziik. Ennek megoldása az állam feladata.

Arra kértük a miniszterelnök urat, hogy jelöljön ki egy hatóságot a sok közül, amely a problémát megoldja.

Miközben bent még tart a sajtótájékoztató, kintre már megérkeztek a taxisok. Dudás Zoltán, a BKIK Közlekedés, Szállítás, Szállítmányozás Osztályának elnöke kiment velük beszélgetni.

Kedden délután a Főtaxi az MTI-vel közölte: az elsők közt csatlakoznak a sajtótájékoztatót tartó szervezetekhez, melyek szerintük példaértékű összefogással léptek fel. Azt írják: a taxisrendelet komoly anyagi terhet rótt mind a taxis vállalkozókra, mind a fuvarszervezőkre. Meggyőződésük, hogy a magyar kormány és a magyar hatóságok a magyar vállalkozók pártján állnak és bíznak abban, hogy minden erejükkel azon lesznek, hogy ez a „méltánytalan helyzet” megnyugtatóan és végérvényesen rendeződjön. Reményüket fejezték ki, hogy több mint 1000 alkalmazottjuk és több mint 1000 szerződött taxis partnerük „nem hiába bízik abban, hogy a törvények mindenkire vonatkoznak és a szabályok betartása az egyetlen megfelelő út”.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.