Szálloda folyosó (szálloda, folyosó, )
Gazdaság

Szállodaipar: elmaradoztak novemberben a külföldi vendégek

24.hu
24.hu

2016. 01. 13. 09:31

Korábban a témában:

2015. novemberben a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 6,6 százalékkal nőtt, a külföldi vendégek által eltöltött éjszakáké viszont 1,5 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi szinthez képest – tudtuk meg a KSH jelentéséből. A kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakákban mért vendégforgalma összességében 2,4 százalékkal bővült. A szálláshelyek – folyó áron számolt – bruttó árbevétele pedig 4,9 százalékkal emelkedett.

De hol maradtak a külföldiek?

A külföldi vendégek száma egyébként 0,7 százalékkal mérséklődött, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 762 ezerre csökkent és a kilenc turisztikai régióból négyben mértek visszaesést.

A novemberi vendégforgalom nagysága alapján a legjelentősebb küldő országok közül Németországból és Csehországból mérsékelten, 1,0, illetve 1,8 százalékkal, Romániából dinamikusan, 48 százalékkal nőtt a kereslet. Az Ausztriából, az Egyesült Királyságból és az Olaszországból érkező vendégek 6,0, 1,9, valamint 16 százalékkal kevesebb vendégéjszakát vettek igénybe. A brit forgalomban 2014 májusa óta először következett be csökkenés.

Részletek

  • A belföldi vendégek száma 9,4 százalékkal, az általuk eltöltött éjszakáké 761 ezerre bővült. A belföldivendég-éjszakák alapján mért vendégforgalom hét turisztikai régióban nőtt, kettőben – Észak- és Dél-Alföldön – csökkent.
  • A szállodák szobakihasználtsága 0,8 százalékponttal, 48,9 százalékra emelkedett.
  • A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele 4,9 százalékkal 26 milliárd forintra nőtt. Ezen belül a szállásdíjbevétel 7,9 százalékkal 14 milliárd forintra, a vendéglátásból származó bevétel, továbbá az egyéb bevételek 2,1 és 1,1 százalékkal egyaránt 6 milliárd forintra emelkedtek.
  • Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 15 százalékkal többet költöttek. (A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján 1713 egység fogadott el pihenőkártyát, 945 millió forint értékben.)

Az év első 11 hónapjában

2015. november 30-án az előző év azonos időpontjához képest a hazánkban működő egységek száma 2,4 százalékkal több (2435) volt, a kiadható férőhelyek száma 1,7 százalékkal bővült (megközelítette a 211 ezret).

Az előző évhez képest a szálláshelyek 5,7 százalékkal több, összesen 24 millió 258 ezer vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 5,1 (12 millió 181 ezer), a belföldi vendégek 6,3 százalékkal több (12 millió 77 ezer) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

  • A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 2,5 százalékponttal, 54,9 százalékra emelkedett.
  • A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 11 százalékkal több, 342 milliárd forint bruttóárbevételt értek el.
  • A SZÉP-kártya felhasználási értéke 5,4 százalékkal nőtt, a vendégek összesen 16 milliárd forintot költöttek ezzel a fizetési lehetőséggel.

Az NGM szerint jók vagyunk

A nemzetközi feszültségek ellenére is bővült a magyarországi turizmus novemberben, a külföldi és belföldi forgalmat együttesen nézve novemberben is minden fő vendégforgalmi mutató pozitívan alakult – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a KSH legfrissebb adatait kommentálva szerdán.

Kiemelték: a tavaly novemberi adatok azt vetítik előre, hogy a szálláshelyek vendégeinek száma az év végéig meghaladja a 10 milliót, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma a 25 milliót, a szálláshelyek összes bevétele pedig a 350 milliárd forintot.

A magyaroktól származó szállásdíj-bevételek 17,3 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest, mivel a belföldi vendégforgalom továbbra is stabil növekedést mutatott novemberben. Így a külföldi vendégéjszakák kismértékű csökkenése mellett is összességében 2,4 százalékkal bővült a vendégéjszakák száma.

Az NGM közölte: az enyhe csökkenés részben a 2015 egészét jellemző orosz piaci visszaesésnek, részben valószínűleg a migránshelyzet kapcsán a nyugat-európai piacainkon Magyarországot negatív színben feltüntető sajtómegjelenések átmeneti hatásának,illetve a párizsi terrortámadások okozta sokknak, elbizonytalanodásnak tudható be – így érthető, hogy a francia jelentősebb (-13 százalék), a brit és az amerikai beutazás kisebb mértékben visszaesett.

A decemberi foglalások alapján ugyanakkor a minisztérium szerint jó okunk van bízni abban, hogy mindez nem egy trendforduló kezdete, csupán átmeneti jelenség. A novemberben regisztrált külföldi vendégéjszakák száma alapján a 10 legjelentősebb küldőpiac közül négy esetében mértek növekedést. Ennek mértéke Németország (+1 százalék), Csehország (+1,8 százalék) és Lengyelország (+3,7 százalék) esetében a korábbi hónapokhoz mérten szerény volt, míg Romániából káprázatos, 47,5 százalékos bővülést regisztrált Magyarország.

Jelezték: látható, hogy a nemzetközi turizmus nagyon érzékenyen reagál a nemzetközi politikai és gazdasági eseményekre, mindez felértékeli a belföldi turisztikai kereslet stabilitását. Az, hogy ma már 1 millió 250 ezernél is többen rendelkeznek SZÉP-kártyával, és azokra a tavalyi évben 2014-hez képest közel 20 százalékkal magasabb összeget, több mint 90 milliárd forintot töltöttek fel, a minisztérium megnyugtató lehet a turisztikai vállalkozások számára is: a belföldi kereslet alapja másfél évre előre megvan.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.