Gazdaság

Szállodás baj: az oroszok mellett a britek, németek és csehek is egyre kevesebben jönnek

A magyar szálláshelyeken októberben a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 6,2 százalékkal nőtt, a külföldi vendégek által eltöltött éjszakáké viszont 3,4 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi szinthez képest. A kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakákban mért vendégforgalma összességében 1,2 százalékkal bővült. (Összehasonlításul: szeptemberben még 6,7 százalékos volt a bővülés, és a külföldi vendégek itt töltött éjszakáinak száma is nőtt, méghozzá 7,3 százalékkal, éves szinten.) A szálláshelyek – folyó áron számolt – bruttó árbevétele 8,0 százalékkal (33 milliárd forintra) emelkedett.

25 éve együtt! Ünnepeljen velünk!

bonbons

Regisztráljon most és ajándék szakmai könyvet nyerhet!

2015. októberben az előző év azonos hónapjához képest a külföldi vendégek száma 1,8 százalékkal csökkent. A külföldivendég-éjszakák száma – a kilenc turisztikai régióból – csak Észak-Magyarország és a Tisza-tó régiókban emelkedett.

Az októberi vendégforgalom nagysága alapján a legjelentősebb küldő országok közül Ausztriából és az Egyesült Királyságból mérsékelten, 0,9, illetve 3,9 százalékkal, az Egyesült Államokból dinamikusan, 14 százalékkal nőtt a kereslet. Ezzel erőteljesen lefékeződött a brit forgalom 2014 júniusától kezdődő felfutása – jegyzi meg a KSH.

A Csehországból érkező vendégek 1,8, a Németországból érkezők 14 százalékkal kevesebb vendégéjszakát vettek igénybe, az októberi adatok alapján a 6. helyen álló Oroszországból érkezők forgalma 36 százalékkal csökkent.

  • A belföldi vendégek száma viszont 8,3  százalékkal bővült. A belföldivendég-éjszakák alapján mért vendégforgalom hat turisztikai régióban nőtt, háromban – Tisza-tónál, Nyugat- és Közép-Dunántúlon – csökkent.
  • A szállodák szobakihasználtsága 0,3 százalékponttal, 56,2 százalékra emelkedett.
  • Az összes bruttó árbevételen belül a szállásdíjbevétel 10 százalékkal (19 milliárd forintra), a vendéglátásé 6,0 százalékkal (7 milliárd forintra) és az egyéb bevételek 3,7 százalékkal (7 milliárd forintra) emelkedtek.
  • Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 5,8 százalékkal többet költöttek. (A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján 1852 egység fogadott el pihenőkártyát, 1 milliárd 279 millió forint értékben.)

2015. október 31-én az előző év azonos időpontjához képest a hazánkban működő egységek száma 3,4 százalékkal több (2637) volt, a kiadható férőhelyek száma 1,1 százalékkal bővült (megközelítette a 233 ezret).

Január–októberi teljesítmény tavalyhoz képest:

  •  A szálláshelyek 6,0 százalékkal több, összesen 22 millió 735 ezer vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 5,6 (11 millió 419 ezer), a belföldi vendégek 6,3 százalékkal több (11 millió 316 ezer) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.
  • A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 2,7 százalékponttal, 55,4 százalékra emelkedett.
  • A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 11 százalékkal több, 316 milliárd forint bruttóárbevételt értek el.
  • A SZÉP-kártya felhasználási értéke 4,9 százalékkal nőtt, összesen 15 milliárd forintot költöttek ezzel a fizetési lehetőséggel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik