Gazdaság

Az EKÁER nem vált be az IT-adócsalók ellen

Sem az informatikai eszközös, sem a webshopos áfacsalás felderítésében nem hozott áttörést az Elektronikus Közútiáruforgalom-ellenőrző Rendszer (EKÁER). Egyesek úgy látják, ezek a legfertőzöttebb területek mind közül, az adóhatóság szerint azonban már nincs akkora baj – írta a napi.hu.

Az IT-eszközös áfacsalásoknál a kis méretű, ezért olcsón szállítható informatikai eszközök ugyanakkor – épp emiatt – kibúvót is biztosíthatnak, hiszen a 3,5 tonna alatti gépjárművel szállított termékek nem EKÁER-szám-kötelesek. További előnyt kínál a csalóknak, hogy a kütyük relatíve drágák és ritkán van egyedi jelölésük.

Az EKÁER nem tudja megakadályozni például az SD-kártyákkal, winchesterekkel, iPhone-okkal elkövetett adóbűnözés térnyerését

– mondta a lapnak Sztankó Dániel, az RSM Hungary Zrt. Pénzügyi képviseleti csoportvezetője.

A webshopos csalásoknál az van, hogy az adószabályok csak a belföldi értékesítésnél irányadók. Ezt viszont könnyen kikerülik a csak külföldi cégbejegyzéssel bíró, kizárólag magyar honlappal és elérhetőséggel rendelkező cégek, ahol a távértékesítés rendszerint fiktív.

A legutóbbi, 2012-es becslések szerint körülbelül 25 milliárd forint értékű forgalmat bonyolítottak le azok a magyar nyelvű internetes boltok, amelyek teljes egészében kikerülik a hazai áfafizetést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik