Gazdaság

Nem csak a kávé lesz luxuscikk

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2015. 12. 03. 11:18

A WWF közzétette az éghajlatváltozás élelmiszerekre gyakorolt hatásairól készített jelentését.

A fogyasztók hamarosan érezni fogják, hogy a klímaváltozás a szupermarketek polcaira is hat az egyes termékek elérhetőségénél és árában. A Természetvédelmi Világalap (WWF) Vihar előtti csend címen kiadott jelentésében négy, világszerte fogyasztott mezőgazdasági termék – kávé, narancs, mogyoró és banán – példáján át mutatja be a klímaváltozás drasztikus hatásait.

Thilo Pommerening, a WWF Németország szakértője a klímaváltozásról azt mondta, hogy az extrém időjárási jelenségek aszályok, árvizek miatt már jelenleg is számos mezőgazdasági termény hozama csökkent.

Arra számíthatunk, hogy a jövőben további terméskiesést tapasztalhatunk a változások következtében. Az éghajlatváltozás negatív hatásai ugyanis a jövőben tovább fognak erősödni, a globális felmelegedés és az ehhez történő alkalmazkodás mértékétől függően. A jelenlegi brazil és kaliforniai aszályok ízelítőt adnak abból, hogy mi vár ránk.

A világ legnagyobb civil természetvédelmi szervezete jelentésében kiemeli, hogy a globális felmelegedést okozó üvegházhatású gázok kibocsátásának drasztikus korlátozása nélkül, a ma még gyakran fogyasztott élelmiszerek egy részéhez sokkal nehezebb lesz hozzájutni a közeljövőben. Thilo Pommerening szerint a terméscsökkenéssel érintett országoknak segítséget kellene kapniuk az éghajlatváltozáshoz történő alkalmazkodáshoz.

Míg az éghajlatváltozás hatásai az élelmiszerekre – azaz a magasabb árak vagy minőségcsökkenés) az iparosodott országokban még elviselhetőek, a fejlődő országokban élő gazdálkodók és mezőgazdasági munkások számára drámaiak lehetnek.

A világ kávétermésének felét adó Brazíliában és Vietnámban az évszázad közepére a jelenlegi termőterület fele termelésre alkalmatlanná válhat az éghajlatváltozás miatt. Az elmúlt évtizedben a növekvő vízhiány már eddig is drasztikus terméscsökkenést eredményezett mindkét országban. Vietnám egyike azon országoknak, amelyet a leginkább sújt az éghajlatváltozás.

A banán termelése is erőteljesen visszaeshet. A melegebb idő, a viharok, áradások kedveznek a gyümölcsre veszélyes baktériumok, gombák elterjedésének. Külön kihívás, hogy a banántermelés jó része egyetlen fajtán alapul, egy-egy betegség szinte a teljes globális termést tönkreteheti. A világ harmadik legnagyobb exportőreként nyilvántartott Kolumbiában a banántermelésre alkalmas terület 60 százaléka tűnhet el 2060-ra.

A narancsnak leginkább az aszály árt. A világon elfogyasztott narancslé fele Brazíliából származik, a termelés 80 százalékát egyetlen állam, Sao Paulo adja, ahol ehhez már intenzív öntözés szükséges, ami 40 éve még egyáltalán nem volt elterjedt. Az ültetvények területe délre tolódott az éghajlatváltozás miatt. A kaliforniai és floridai termelőterületek is egyre inkább érintetté válnak vagy a vízhiány, vagy a tengerszint-emelkedés miatt.

A mogyoró világpiacán Törökország részesedése 70 százalékos. Tavaly egy hatalmas terméskiesés a világpiaci ár megduplázódásához és az európai csokoládé-gyártók beszerzési stratégiájának megváltozásához vezetett. A török környezetvédelmi minisztérium szerint Törökországban a termőterületek országos szintű eltolódására és terméscsökkenésre kell számítani, ami hatással lesz az ország gazdasági helyzetére is.

Mindeddig a tudomány az egyes kiemelt mezőgazdasági termékekre összpontosított.

A  WWF Németország klímaszakértője szerint azonban sürgősen foglalkozni kell az éghajlatváltozás globális élelmiszerellátásra gyakorolt általános hatásaival, mert azokat még nem vizsgálták áttekintő módon.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.