gmo (Array)
Gazdaság

Inkább maradjon a vámunió, ha génmódosított növényekkel is

24.hu
24.hu

2015. 10. 28. 15:56

Arra hivatkozva szavazta le az EP a GMO-növények köztermesztési tagállami vétóját, hogy az megtorpedózná a vámuniót, sőt akár Schengen is veszélybe kerülne miatta.
Korábban a témában:

Elsöprő többséggel elutasította szerdán az Európai Parlament (EP) plenáris ülése azt a javaslatot, ami a génmódosított organizmusokat (GMO) tartalmazó növények köztermesztése után abban is vétójogot adott volna a tagállamoknak, hogy engedélyezik-e az uniós szinten már jóváhagyott GMO-t tartalmazó termékek forgalmazását és felhasználását a területükön.

Az EP környezetvédelmi bizottságának elnöke szerint a javaslat összeegyeztethetetlen az egységes piaccal és nem is kivitelezhető, mert míg a termesztés a földhöz kötődik, a forgalmazási tilalom aligha kikényszeríthető, miután határok híján bármilyen áru bárhova akadálytalanul elszállítható. Giovanni La Via arra is kitért, hogy az uniós mezőgazdaság jelentős mértékben támaszkodik a génmódosított forrásból származó fehérjékre.

577 támogató

A tervezet elutasítását 577 képviselő támogatta, 75-en szavaztak ellene és 38-an tartózkodtak. “A javaslat fejre állítaná mindazt, amit az egységes piaccal és a vámunióval már elértünk” – idézi a közlemény La Viát. Az EP közleményében azt írja: a tervezet akár a határellenőrzés visszaállításához is vezethetne a GMO-t engedélyező és tiltó tagállamok között.

A környezetvédelmi bizottság elnöke szerint a javaslatot előterjesztő Európai Bizottság semmilyen hatástanulmányt nem végzett, nem mérte fel a várható következményeket. A bizottság áprilisban terjesztette elő a javaslatot, miután érvénybe lépett az a szabály, hogy a köztermesztés esetén a tagállamok dönthetnek külön arról, hogy engedélyezik-e az uniós szinten már jóváhagyott génmódosított növények köztermesztését. A testület szerint a felhasználás és forgalmazás terén is ugyanígy kellene eljárni, ezért nem vonja vissza a tervezetet.

Van még kiút

A javaslat elvetésével az EP önmagában nem tudja megsemmisíteni a kezdeményezést. A bizottság javaslata csak akkor bukik el végleg, ha a tagállamok kormányait tömörítő miniszterek tanácsa is elutasítja. Magyarországon az alaptörvény rendelkezik arról, hogy az állam a testi és lelki egészséghez való jogot a többi között genetikailag módosított élőlényektől mentes mezőgazdasággal segíti elő – írja az MTI.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.