Gazdaság

Sokba fájhat nekünk GMO-mentesség

gmo tehén (gmo, tehén, )
gmo tehén (gmo, tehén, )

Akár 10-20 százalékkal is megdrágítaná az élelmiszerek árát, ha Magyarország tisztán GMO-mentes gyártásra állna át – vélik a szakértők.

Azt, hogy génmódosítás-mentes tej, hús és tojás előállítására készül Magyarország, a napokban jelentette be a Földművelésügyi Minisztérium, emlékeztet a Világgazdaság szerdai számában megjelent cikk. A fő gond az, hogy nincs igazán alternatívája a takarmányozásban a szójának, amely a legfőbb fehérjeforrás, és amelyből elsősorban génkezelt dél-amerikai terményt vásárolnak a gazdák. Ezért jelentősen, akár 10-20 százalékkal is megdrágítaná az élelmiszerek árát, ha Magyarország tisztán GMO-mentes gyártásra állna át – mondták a témában név nélkül nyilatkozó szakértők.

A cikk kitér arra is, hogy egy ilyen irányú magyar élelmiszeripar mennyire lenne versenyképes más országok gyártóival szemben. Bár a hazai vásárlók „tudatosságát” több felmérés is igyekezett igazolni, más kutatások szerint idehaza a fogyasztóknak az ár a döntő szempont. Az exportpiacokon lehet tere a GMO-mentes élelmiszereknek. Azonban ott komoly küzdelem folyik a kisszámú, de fizetőképes vevőért. Szakértők szerint legalább egy évtizedes, és méregdrága kampány, valamint független auditok sora kellene ahhoz, hogy a magyar élelmiszerek a biovilágpiacra érdemben betörjenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik