Gazdaság

Javul a konjunktúra az euróövezetben

A müncheni Ifo gazdaságkutató intézet, az Insee francia és az Istat olasz statisztikai hivatal kedden nyilvánosságra hozott közös előrejelzése szerint az eurózóna 19 országának átlagos gazdasági növekedése eléri az 1,6 százalékot a korábban prognosztizált 1,4 százalékkal és a tavalyi 0,9 százalékkal szemben. A szakértők úgy látják, hogy az euróövezet összesített hazai összterméke az utolsó negyedévben 0,5 százalékkal bővül.

Mi van mögötte?

A konjunktúra motorja a belföldi kereslet. A fellendülés támasza a magánfogyasztás, mert a tovább javuló munkaerő-piaci helyzetnek köszönhetően jók a háztartások jövedelmi kilátásai – áll a a tanulmányban.

Kockázati tényezőt jelentenek a feltörekvő országokban az utóbbi időben végbemenő folyamatok, különösen a kínai gazdaság lehűlése, de “erősen valószínűtlen”, hogy ez jelentősebben lelassítaná az euróövezet növekedését.

Pánikra nincs ok – mondta Atanas Hristov, az Ifo szakértője, hozzátéve, hogy a kínai makrogazdasági adatok az enyhe lassulás ellenére még mindig jók.

Az idén nem emelkedik a fogyasztói árindex az euróövezetben, majd “mérsékelt növekedésnek indul” és 2016 első negyedében eléri a 0,5 százalékot. A prognózis elkészítésekor hordónként 48 dolláros olajárat és 1,12 dolláros euróárfolyamot vett alapul az Ifo, az Insee és az Istat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik