Gazdaság

Quaestor-botrány: „ebben az ügyben nem a kormánynál kell kopogni”

Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint a 6 millió forint fölötti kártalanításokkal összefüggésben alkotmánybírósági eljárás zajlik, amelyet pénzintézetek kezdeményeztek, vagyis ebben az ügyben nem a kormánynál kell kopogni, hanem azoknál, akik "megpróbálják megakadályozni" az intézkedések végrehajtását.

A magyar reformokkal kapcsolatban úgy fogalmazott, a legutóbbi gazdasági mutatók, a kiskereskedelmi forgalom, a munkanélküliség és a foglalkoztatottság adatai is megerősítik, hogy a magyar reformok működnek, amiről néhány hete tájékoztató kampányt is indított a kormány – mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Kiemelte, hogy a kiskereskedelmi forgalom 23 hónapja bővül, a munkanélküliség 7 százalék alá esett, és több mint 4,2 millióan dolgoznak az országban. A szóvivő emlékeztetett, hogy a 600 millió forint plusz áfa értékben, szeptemberig – csaknem ezer kültéri reklámfelületen és sajtóhirdetésekben – zajló kampány célja figyelemfelhívás arra, hogy a magyar reformok működnek.

A Quaestor-károsultak kártalanítását firtató kérdésre Kovács Zoltán azt mondta: a 6 millió forint fölötti kártalanításokkal összefüggésben alkotmánybírósági eljárás zajlik, amelyet pénzintézetek kezdeményeztek, vagyis ebben az ügyben nem a kormánynál kell kopogni, hanem azoknál, akik “megpróbálják megakadályozni” az intézkedések végrehajtását.

Budapest olimpiapályázási szándékával kapcsolatos felvetésre a kormányszóvivő megerősítette, a kabinet támogatja a fővárost és a Magyar Olimpiai Bizottságot, hogy pályázzanak a 2024-es nyári olimpiára. Az előkészületeknek megvannak a maguk költségei, de a kalkulált kockázatokat “egy valamit komolyan gondoló pályázónak” vállalnia kell – tette hozzá.

A fideszes Jakab István Magosz-elnök, parlamenti alelnök nyilatkozatára hivatkozva Kovács Zoltántól azt is kérdezték, hogy készül-e olyan jogszabálytervezet, amely szerint – bérlőkkel – állami termőföldeket adnának el. Erre azt felelte: a kormánynál, kormányzati szerveknél nem készül ilyen, de egyes ágazati szervezetek irányából van ilyen igény. A szóvivő annyit mondott: földet Magyarországon csak magyarok vehetnek átlátható formában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik