Gazdaság

Ilyen tempóban haladva sokára fogunk nyugati színvonalon élni

etterem(210x140).jpg (Array)
etterem(210x140).jpg (Array)

Ami még nagyobb gond, hogy az is kérdés, haladunk-e egyáltalán a felzárkózás irányába.

Néha az is kétséges, hogy egyáltalán közeledünk-e a nyugati életszínvonalhoz – írta a Portfolio.hu hivatkozva a Morgan Stanley friss elemzésére, melyben azt vizsgálták, hogy a feltörekvő európai gazdaságok honnan indultak és hova jutottak 2004-es EU-csatlakozásuk óta.

Olcsók vagyunk 

Az amerikai befektetési bank szakembereinek legfontosabb megállapítása, hogy a régión belül vannak gyorsabban felzárkózó országok (Lengyelország, Szlovákia, Románia vagy a balti államok), de a többiek eddig csalódást okoztak. A felsorolásból is látszik, hogy Magyarország az utóbbi körben van a csehekkel, a horvátokkal, a szerbekkel és a szlovénokkal együtt. Összességében azonban kiemelik, hogy a feltörekvő Európa életszínvonala közeledett az eurózónához.Mert pl. többet keresünk és költünk mint tíz éve és talán már nem vagyunk annyira nagyon olcsók sem. Bár ez utóbbi kijelentés Magyarországra éppen nem igaz.

Egy kiragadott, igen fontos megállapítás: Középtávon az elemzők szerint a feltörekvő európai országoknak is rá kell majd ébredniük, hogy egyre többet kell a humán tőkébe invesztálniuk, meg kell akadályozniuk az agyelszívást, illetve javítaniuk kell a munkaerő képzettségét ahhoz, hogy ez a versenyelőny megmaradjon.

Részletekért kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik