Gazdaság

Közmunkásokat fogtak be jégkármentesítésre

jegkar-Dobogokon(210x140).jpg (Array)
jegkar-Dobogokon(210x140).jpg (Array)

Hangsúlyozzák, a kirendelt emberek gépi beavatkozást nem igénylő, könnyen elsajátítható feladatokat végeznek.

Mintegy négyszáz közmunkás dolgozik a Pilisi Parkerdő Zrt. kezelésében lévő, tavaly decemberben szinte felbecsülhetetlen jégkárt szenvedett erdőkben, amelyek rendbetétele a jövő év végéig elhúzódik – közölte a társaság szóvivője kedden az MTI-vel.

Ezt bizták rájuk

Lomniczi Gergely tájékoztatása szerint az országos közfoglalkoztatási program keretén belül kirendelt emberek gépi beavatkozást nem igénylő, könnyen elsajátítható feladatokat végeznek, például segítenek a letelepedőhelyek rendbetételében, részt vesznek több sétaút, tanösvény, turistaút, erdőgazdasági és erdészeti feltáróút karbantartásában, az árkok és a vízelvezetők kitakarításában.

Teendőik közé tartozik a jégkár pusztításából fakadó, fokozott mértékű erdőfelújítás során olyan munkák elvégzése is, mint a sorkapálás, a sorkaszálás, a bozótirtás, a sarjleverés, a sarlózás, a zöldlehúzás, a gallyszedés – tette hozzá a szóvivő.

Elmondta, hogy a közmunkásokat ezen felül bevonják a természeti károkat szenvedett erdőterületetek rehabilitációját célzó ültetésbe, bizonyos fafajok visszavágásába, és közreműködnek az illegális szemétkupacok eltüntetésében is. Szükség szerint parlagfüvet és egyéb gyomnövényeket irtanak, erdővédelmi és vadkárelhárító kerítéseket javítanak – közölte Lomniczi Gergely.

Tavaly deceber óta

A Pilisi Parkerdő Zrt. korábban közleményben tudatta, hogy a társaság szakemberei a tavaly decemberi jégkár után elsőként a csaknem 1300 kilométernyi erdei és turistautakat, valamint a kirándulóhelyeket tették biztonságossá, illetve az erdők megóvása érdekében helyreállítottak több mint 100 kilométernyi kerítést is.

Azt írták, a jégkár által érintett területből 9250 hektáron súlyosan károsodott a faállomány, ezért ültetésekre is szükség van. Tavasszal több tízezer facsemetét már elültettek, míg a nagyobb területet érintő erdősítések a Budai-hegység és a Gödöllői-dombság elpusztult fenyveseiben ősszel folytatódnak.

A társaság a jégkár-mentesítési munkálatok mellett sem függesztette fel közjóléti, turisztikai beruházásait: ebben az évben is több fejlesztéssel járul hozzá a Bejárható Magyarország Program sikeréhez. A fejlesztések egyikét, a piliscsabai Nagy-Kopaszon felépült Dévényi Antal-kilátót júniusban adták át – írta közleményében a Pilisi Parkerdő Zrt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik