Gazdaság

Mindent visz az idegen hal a strandokon

Hekk (Array)
Hekk (Array)

A hekk olcsóbb mint a magyar halak, könnyű vele bánni és sütés közben még hízik is.

Amikor a ’70-es, ’80-as években a balatoni halár az egekbe szökött, egyre többen kezdték árulni a tengeri csukafajt, a hekket. Olcsóbb volt, és az elkészítése is sokkal könnyebbnek bizonyult – írja a Napi Gazdaság. Több ok is van, amiért kiszorította a hazai fajokat a büfékből: korlátlan mennyiségben áll rendelkezésre, ingyen tárolják a Balaton környéki hűtőházakban, és olcsó. A friss keszeget ezzel szemben mindennap be kell szerezni, majd munkaigényesen pikkelyezni, kibelezni.

Még úgyis megéri, hogy döntően Argentínából és Chiléből, esetleg Norvégiából érkezik hozzánk. No, de honnan tudjuk, hogy valóban hekket vásároltunk? A háta és az oldala sötétszürke, a hasi része pedig a fehértől az ezüstszürkéig terjedhet, fejét és farkát még a fagyasztás előtt levágják.

Érdekes, hogy míg a keszeg tömege a sütés és a hő hatására két-három dekagrammot csökken, addig a hekké ugyanennyivel nő.


MTI Fotó: Mohai Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik