Gazdaság

Nincs meg Mészáros vízvezetékszerelő orosz cége

Mészáros Lőrinc (Array)
Mészáros Lőrinc (Array)

Bűncselekmény gyanújának hiánya miatt elutasította a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság a Mészáros Lőrinc ellen vagyoni helyzete és állítólagos oroszországi cége miatt tett feljelentést.

Tényi István fideszes képviselő azért jelentette fel a felcsúti polgármestert, mert Mészáros 2014-es vagyonnyilatkozatában az előző évihez képest 700 millió forintos betéti megtakarítása 80 millió forinttal, 620 millió forintra csökkent, amellyel a feljelentő megítélése szerint a polgármester nem tudott elszámolni.

Tényi egy, az Indexen megjelent cikk miatt is a hatóságokhoz fordult, mondván, „Mészáros Lőrinc az oroszországi ‘Magyar’ elnevezésű Kft.-t nem szerepeltette vagyonnyilatkozataiban, annak ellenére, hogy – a hírportál cikkének részét képező és valószínűsíthetően orosz cégnyilvántartási adatlap szerint – annak 2012. november 29-én történt alapítása óta résztulajdonosa”.

Nem találták meg a céget

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság közölte az atv.hu-val, hogy az elrendelt feljelentéskiegészítés során beszerezték Mészáros Lőrinc 2015. január 9-én kelt vagyonnyilatkozatát, melyben oroszországi székhelyű Magyar Kft. nincs feltüntetve. Hozzátették: mivel a törvény alapján a vagyonnyilatkozatot vizsgáló bizottság a korábbi nyilatkozatokat leadja, ezért azok nem voltak a felcsúti önkormányzat Vagyonnyilatkozat–vizsgáló Bizottságánál.

A hatóságok a Bisnode D&B Magyarország Kft. által működtetett Külföldi cégminősítő céginformációs rendszer adatai alapján azt is megtudták, hogy oroszországi székhellyel Magyar Kft. elnevezésű társaság nem szerepel az adatbázisban. Mint írták, az “internetes sajtóanyagban szereplő cirill betűs, – hiányos, valószínűsíthetően cégnyilvántartási – adatok hitelességét alátámasztó tények, adatok beszerzésére tett egyéb intézkedések eredményre nem vezettek”.

Sok oka lehet, hogy nem tüntette fel a 80 milliót

A rendőr-főkapitányság szerint „a 80 millió forintos betéti megtakarítás csökkenés nem kelti annak gyanúját, hogy a vagyonnyilatkozat valótlan adatokat tartalmazna, ugyanis számos oka lehet a pénzösszeg vagyonnyilatkozatban fel nem tüntetésének, amely lehetőségek bűncselekmény gyanúját nem keltik”.

A hamis magánokirat felhasználása pedig csak szándékos elkövetés esetén bűncselekmény. „A feljelentés kiegészítése során beszerzett adatok ezt a szándékot nem támasztják alá. Figyelemmel erre a feljelentésben hivatkozott cég vagyonnyilatkozatban történő fel nem tüntetésének is számos oka lehet, amely bűncselekmény gyanújának megállapítására nem adhat alapot”- közölte a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság.

Mindezek alapján a rendőrség úgy foglalt állást, hogy „a beszerzett adatok a bűncselekmény egyszerű gyanúját nem alapozzák meg, a részletezett cselekményekből a bűncselekmény gyanúja hiányzik”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik