Gazdaság

Meglepetések az adócsomagban

dohanyzas(210x140).jpg (Array)
dohanyzas(210x140).jpg (Array)

Állandósítják a dohányadót, öt évig nem kell vezetékadót fizetni és adóhitel-kedvezményt kaphatnak az elég gyorsan növekvő cégek.

A csütörtökön beterjesztett adótörvény a már előre tudott dolgokon kívül (szja-csökkentés, áfa-csökkentés, bankadó-csökkentés/adóalap változás, háziorvosoknál iparűzési adó csökkentés) hozott több előre nem ismert változást is.

Vezetékadó

Az egyik, hogy a távközlési vállalkozásoknak és a közműcégeknek a jövő évtől már nem kell adót fizetniük az újonnan (új nyomvonalon) telepített közműhálózatokra, öt éven keresztül – írta meg a vg.hu.

A távközlési cégeknél pedig szintén ugyanilyen kedvezmény jár a szélessávú internetes kapcsolatot biztosító új adatátviteli kábelekre (100 megabites sebesség felett). A Népszabadság ez utóbbi változáshoz hozzáfűzte: nem véletlenül, hiszen a digitális fejlesztést vállaltuk, és az ehhez kapott uniós pénzeket nem lehet megadóztatni.

Dohányadó

A dohányadónál az a változás, hogy nem lesz változás. Vagyis állandósítják a sarcot, pedig első körben ideiglenesre (egy évre tervezték). A terhet az importáló- és gyártó cégeknek kell megfizetniük, az idén a tavalyi árbevételük alapján, sávos rendszerben. Az adó legnagyobb részét a külföldi szereplők fizetik – 2016-ban összesen 11,5 milliárd forintnyit szednének be ezen a címen.

A kormány azzal indokolt, hogy az egészségügynek szüksége van a pénzre.

Adóhitel-kedvezmény

Azok a vállalkozások kaphatják meg, amelyek egy év alatt ötszörösére tudták növelni a nyereségüket. A kedvezmény annyit jelent, hogy a többletnyereségre jutó adót két évre elosztva fizethetik meg, amennyiben igénylik. Az indoklás szerint ez azért lesz jó, mert több forrásuk maradhat tevékenységük további bővítésére.

A Népszabadság megnézte, hogy vajon milyen emblematikus cégeknek kedvezhet ez a lépés. Azt találták, hogy például Mészáros Lőrinc több cégével, érdekeltségével is nyerő lehet. Ha bővebben is kíváncsi, kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik