Pénzügy
Adóemelés (Array)

Elképesztően durvák a magyar adóterhek

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2015. 05. 06. 19:18

Száz egységnyi nettó munkabér kifizetése 196 egységnyi pénzbe kerül a munkaadóknak. Még sohasem kellett ennyiféle adót fizetni, mint most.

Még soha nem kellett ennyiféle adót fizetniük a magyaroknak, ráadásul az élőmunka adóterhei elképesztően durvák nálunk, konkrétan a legrosszabbak a térségben – derült ki a Mazars könyvvizsgáló cég legfrissebb felméréséből, amit az Index idéz.

Száz egységnyi nettó bér kifizetése a munkaadónak 196 egységnyi pénzbe kerül Magyarországon. A családi adókedvezmények elképesztően keveseknek nyújtanak valódi előnyöket: a magyar családok mindössze hat százalékában van három vagy több gyerek.

A régió országainak összehasonlításából az tűnik ki, hogy a gazdasági válság előtt a régió országai közt adóverseny volt, de az elmúlt néhány évben egyre több pénzt akartak beszedni mindenütt a költségvetési lyukak befoltozására. Ezt különböző utakon érték el: mi például egykulcsossá tettük a jövedelemadót és a világ legmagasabb szintjére emeltük az áfát és egyéb forgalmi adókat, mint például tranzakciós adót vezettünk be.

Szlovákia viszont pont hogy visszaállította az egykulcsos adórendszert progresszívre és a vállalatok adóját növelte. Ausztria is ezt az irányt követi.

Az adórendszert más országokhoz hasonlóan mi is próbáljuk a feketegazdaság elleni küzdelemmel javítani. Online pénztárgépeink ugyan vannak már, de Csehország például jóval előrébb jár a fordított áfa kiterjesztésével. Szlovákiában a vállalatoknak belföldi összesítő jelentéseket is be kell adniuk, Ukrajnában pedig egyenesen az adóhatóság vezeti a cégek áfaszámláját és csak az ott jóváhagyott, kifogástalan számlák után járhat vissza pénz.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Saudi soldiers stand guard as a Saudi air force cargo plane, carrying aid, lands at an airfield in Yemen's central province of Marib, on February 8, 2018. (Photo by ABDULLAH AL-QADRY / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.