Gazdaság

Sertésáfa – az NGM a kereskedők körmére nézne

hentes (Array)
hentes (Array)

A minisztérium azt ígéri, ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők rendesen leviszik-e a sertéshús árát az áfacsökkentés után.

Az apropó bizonyára ez volt:

A Nemzetgazdasági Minisztérium ellenőrizni fogja, hogy megjelenik-e a sertéshús fogyasztói árában a 22 százalékpontos áfacsökkentés jövőre, és ha szükséges, intézkedni fog – mondta Pankucsi Zoltán, a minisztérium adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán hétfőn reggel.

A jövő évi adócsökkentések egyikeként a sertés tőkehús áfája 27 százalékról 5 százalékra csökken, az adóintézkedésnek pedig csak akkor van értelme, ha az így kieső, mintegy 25 milliárd forintos költségvetési bevétel nem a kereskedőknél, hanem a fogyasztóknál marad – hangsúlyozta Pankucsi Zoltán.

A közlésnek minden bizonnyal köze van ahhoz, hogy egy 9 évvel korábbi MNB-s tanulmány szerint az adócsökkentés jelentős részét lenyelték a kereskedők. 

Megvan rá a felhatalmazásuk

Megjegyezte, hogy a minisztériumnak és egyes hatóságoknak megvan a jogosítványa arra, hogy felügyelje a kereskedőket. Ha azt tapasztalják, hogy a költségvetés áfabevétele csökken, ám az áfacsökkentés nem érvényesül a fogyasztói árakban, mert a kereskedők “lenyelik” annak hozadékát, a tárca intézkedni fog.

“Megvannak az eszközeink, hogy ezeket a kereskedőket megfelelő módon rávegyük arra, hogy ténylegesen érvényesítsék az árakban az áfacsökkentést” – mondta.

Szja és bankadó

A helyettes államtitkár megerősítette, hogy az szja 1 százalékpontos csökkentése jövőre az első lépés az adókulcs egy számjegyűvé tételéhez, és 120 milliárd forintos költségvetési bevételkieséssel jár.
A bankadó csökkentéséről pedig azt mondta, nincs nézeteltérés a kormány és az Magyar Nemzeti Bank között a kérdésben. A jegybank jogosan várja el, hogy a bankok a kedvezményért cserébe felpörgessék a hitelezést. Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) kötött megállapodásban vállaltak alapján azonban a kormánynak külön feltétel nélkül kellett csökkentenie a bankadót, de a kérdésben egyetért az MNB-vel – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik