Gazdaság

Fogynak a magyar nyugdíjasok

nyugdij(210x140).jpg (nyugdíj)
nyugdij(210x140).jpg (nyugdíj)

Öt év alatt 87 ezerrel csökkent a hazai nyugdíjasok száma. A csökkenés fő oka a nyugdíjkorhatár folyamatos kitolása és a korkedvezmények megvonása.

Öt év alatt 87 ezerrel csökkent a hazai nyugdíjasok száma – írta a Népszabadság. A csökkenés fő oka a nyugdíjkorhatár folyamatos kitolása és a korkedvezmények megvonása.

Az 1951-es korosztály 62 évesen mehetett nyugdíjba, az ’52-eseknek már 62 és fél éves korukig kell dolgozniuk, az ’53-asok pedig csak jövőre tehetik le a munkát.

E mellett az is lassítja az új nyugdíjasok számát, hogy a kormány 2012 januárjától lezárta az alternatív nyugdíjazási csatornákat. Például az előre hozott vagy a korengedményes nyugdíj teljesen megszűnt, öregségi nyugdíjat csak a korhatár betöltése után folyósítanak (kivéve a negyvenévnyi jogosultsági viszonnyal rendelkező nőket).

Általánosságban az is igaz, hogy ma tovább maradnak az emberek egészségesek, és tovább is élnek. A foglalkoztatásnak tehát már nem az életkor és a leromlott egészségi állapot a legfőbb akadálya, hanem az elavult alaptudás.

Azaz nem azért akarnak nyugdíjba vonulni az emberek, mert betegek és fáradtak (a vizsgálatok szerint a nyugdíjba vonulás után ugrásszerűen megnő a háztartási aktivitás), hanem mert érzik, hogy „elévülnek”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik