Gazdaság

Együtt: nincs a törvényben vasárnapi házhozszállítási tilalom

Tesco(210x140).jpg (Tesco)
Tesco(210x140).jpg (Tesco)

Az ellenzéki párt szerint önkényes jogértelmezéssel tiltaná a kormány a vasárnapi házhozszállítást.

Mint megírtuk, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) jogértelmezése szerint az online megrendelt termékek vasárnapi kiszállítása is tilos lesz március 15-e után.

Az NGM szerint az ügyfél online felületen megrendelheti ugyan a számára szükséges terméket, de azok kiszállítása 22 és 6 óra között, valamint munkaszüneti és vasárnapi napokon nem történhet meg. A kiszállítás a minisztérium nézete szerint egyrészt azért tilos, mert a vasárnapi zárva tartásról szóló törvény hatálya a kiskereskedelmi tevékenységre terjed ki, függetlenül attól, hogy e tevékenységet állandó jelleggel vagy esetenként, állandó vagy időszakonként változó helyszínen folytatják. Másrészt szerintük a kiskereskedelmi tevékenység része az áru összekészítése, kiszállítása is. No és a törvény a kivételek körében sem határozza meg az online rendelés utáni kiszállítást – hoztak még egy érvet.

Ha ez valóban így lesz, akkor bezárulhat tehát az online kiskapu is.

Önkényes jogértelmezés

Az Együtt szerint felháborító, hogy a kormány még a saját maga által hozott jogszabályt sem tartja be. Az ellenzéki párt álláspontja, hogy a kabinet önkényes, kiterjesztő jogértelmezéssel próbálja megtiltani az internetes rendelések vasárnapi kiszállítását, az a törvényben nincs benne.

Az Együtt jogi álláspontja szerint, a vasárnapi nyitva tartást megtiltó kereskedelmi törvény nem tartalmazza a vasárnapi házhozszállítás tilalmát, az NGM jogértelmezése kiterjesztő és önkényes. A kormány célja az ellenzéki párt szerint kizárólag az, hogy a hipermarketek forgalmának jó részét fideszes haveri cégekhez irányítsa át.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik