Gazdaság

Kés a Tesco torkára: nem lesz vasárnapi kiszállítás

Tesco(210x140).jpg (Tesco)
Tesco(210x140).jpg (Tesco)

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pontosította a boltok zárvatartásáról szóló törvényt: az online megrendelt termékek vasárnapi kiszállítását is megtiltották.

Természetesen az ügyfél online felületen megrendelheti a számára szükséges terméket, ugyanakkor annak kiszállítása 22 és 6 óra között, valamint munkaszüneti és vasárnapi napokon nem történhet meg – adja közre a NGM állásfoglalását a napi.hu. Korábban ugyanis arról volt szó, a törvénnyel hoppon maradt láncok a kiszállítás erősítésével és franchise hálózatba történő átszerveződéssel vehetik fel a kesztyűt. A kiszállításban a Tesco és a G-Roby már komoly pozíciókat szerzett.

Megkérdeztük a Tescót, de azt írták, hogy jelenleg értelmezik az NGM médiában megjelent válaszát. A G-Roby azt válaszolta, hogy több mint 14 éve végeznek házhoz szállítási tevékenységet, ám eddig sem szállítottak házhoz vasárnap, sőt szombat délután sem. “Ügyfeleik megkérdezéseiből kiderült, hogy nekik nincs is erre igényük. Így a döntés minket egyelőre nem érint. Persze minden attól függ, hogy a hagyományos boltok vasárnapi zárva tartása mennyire rendezi át a fogyasztói szokásokat, de én azt gondolom hogy azok nem az online vásárlás irányába változnak majd” – mondta Nagy Sándor a GRoby ügyvezetője a Hír24-nek.

Az NGM magyarázata szerint a vasárnapi kiszállítás tilalmának oka, hogy a törvény hatálya kiskereskedelmi tevékenységre terjed ki, függetlenül attól, hogy e tevékenységet állandó jelleggel vagy esetenként, állandó vagy időszakonként változó helyszínen folytatják, ráadásul a törvény a kivételek körében sem határozza meg az online rendelés utáni kiszállítást.

A kiskereskedelmi tevékenység alatt termékek forgalmazását és az ezzel közvetlenül összefüggő szolgáltatások nyújtását kell érteni, mint például az áru összekészítése, kiszállítása. Kivételt csak a kiszolgáló szolgáltató tevékenység képez, azonban ebbe a fogalomba nem lehet beleérteni a rendelés utáni kiszállítást, csak a kereskedelmi tevékenység megvalósuláshoz szükséges szállítást, amely ahhoz szükséges, hogy az üzlet a nyitva tartási időben működni tudjon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik