Gazdaság

Ez vár az MKB-ra: feltuningolják és elpasszolják

Varga egyrészt azt mondja, jó, hogy a vásárlással a magyarországi bankok mintegy fele magyar kézben lesz. Másrészt nem zárja ki, hogy később újra külföldi legyen az MKB tulajdonosa.

Kapcsolódó cikkek

MKB

Az InfoRádió Aréna című műsorában Varga Mihályt többek között az MKB sorsáról is faggatták. A nemzetgazdasági miniszter szerint a vásárlás illeszkedik a kormány stratégiai céljához, vagyis hogy a magyarországi pénzintézetek többsége legyen magyar.

Az MKB megvásárlásával értékelése szerint mérlegfőösszegre és saját tőkére vetítve is teljesülhet, hogy a bankok mintegy fele magyar lesz. Azt is ismét elmondta, hogy a hitelezés beindulásához is nagy reményeket fűznek a vásárlás után. S arra is emlékeztetett, üzletileg is jó döntésnek tartja a veszteséges pénzintézet megvásárlását – utalva arra, hogy a bajor tulajdonos tőkepótlása meghaladja a vételárat. Hiszen a kormány 55 millió eurót fizet a bankért. A BayernLB pedig közben elengedi az MKB 270 millió eurós tartozását.

Nem tartanák meg

Arra is rákérdeztek nála, hogy vajon milyen sorsot szánnak a banknak. Kiderült, hogy később újra magántulajdonba adnák, amibe az is beleférhet, hogy esetleg tőzsdére bocsátanák. Sőt, az is, hogy újra külföldiek kezébe kerüljön.

A nemzetgazdasági miniszter azt is hozzátette, hogy a szerdai kormányülésen döntik el a bank sorsát. A megvásárlásról szóló szerződést egyébként csütörtökön írják majd alá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik