Gazdaság

Söralátét – nem egyszerűsít, hanem bonyolít?

Az adótanácsadók szerint átgondolatlan, megkérdőjelezhető szabályt hoztak, ami nemhogy csökkentené, hanem növeli a céges adminisztrációt.

Szja-bevallás 2014

A munkáltatóknak nemcsak az év végén meglévő dolgozóiknak, hanem az év közben kilépett (volt) alkalmazottaiknak is összesítő igazolást kell adni január 31-ig, a náluk kapott jövedelemről, a levont adóról.

A NAV kitöltési útmutatója azt is “elrendeli”, hogy ennek halmozva tartalmaznia kell az előző munkáltató(k)tól kapott bért is. Anak ellenére, hogy a törvényből ez nem következik.

Mindez az szja-törvény adónyilatkozatra (“söralátétes” bevallásra) vonatkozó átgondolatlan “egyszerűsítési” szabályozására hivatkozva, megkérdőjelezhető módon történik – állítja az Adótanácsadók Egyesülete.

Felesleges papírgyártás

Sajtóinformációk szerint tavaly 33 ezren adtak be söralátétes bevallást, ami nem érte el a bevallásra kötelezettek 1 százalékát. Nem valószínű most sem tömeges érdeklődés és ennek növekedése.

A törvény vitatható értelmezése szerint azonban nemcsak a “söralátétes” bevallásra jogosultaknak, hanem azoknak is ki kell adni éves összesítő igazolást, akik nem is jogosultak adónyilatkozatra, és már év közben kiléptek. Úgy, hogy egyébként kilépésükkor már (ők is) megkapták a jövedelmet tartalmazó adatlapot.

Az adónyilatkozat szándékát értik is az Adótanácsadók Egyesületénél. De annak kivitelezését már nem tudják elfogadni. A szövetség szerint elég lenne a papírt csak az arra jogosultaknak kiküldeni. Hiszen csak az adhatja be ilyenformán a bevallását, aki az új munkahelyén átadta a korábbi munkáltatótól kapott jövedelemigazolást (amit egyébként nem kötelező megtennie). Ha átadta a korábbi igazolást, csak akkor lehet és kell az éves összesítő igazolásra az adónyilatkozat-beadás lehetőségét feltüntetnie a (volt) munkáltatónak.

De nem, az átgondolatlan szabályozás miatt minden volt dolgozónak meg kell kapnia az összesítőt, mert ellenkező esetben mulasztási bírságra számíthat a vállalkozás!

Kidobott pénz

Az egyesület szerint az összesített igazolások előállítása, postázása a kilépettek számára jelentős adminisztrációs terhet jelent a könyvelő vállalkozásoknak és a munkáltatóknak is. Óvatos becslésük szerint a könyvelőknél, vállalkozásoknál 20-25 tonna papírt használnak fel feleslegesen a kötelezettség teljesítéséhez, és őket terheli az előállítás és igazolható postázás költsége is, no meg a közel 100 ezer munkaóra ráfordítás.

Arról az “apróságról” már nem is beszélve, hogy vajon milyen adóbevallásokat fognak beadni azok, akiknek tavaly több munkahelyük volt, és most minden volt munkahelyükről kapnak igazolást, amelyben hol halmozva, hol meg nem halmozva lesz az előző munkahelyükről kapott jövedelem? A szövetség borítékolja: a hibás bevallások száma jelentősen nőni fog, tovább növelve a javítások miatti kiadásokat az adóhatóságnál is, és a “behívók” miatt az érintettek kénytelenek lesznek legalább 1 nap szabadságukat a NAV-nál eltölteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik