Gazdaság

Több mint 100 ezer nő ment idő előtt nyugdíjba

nyugdíj (nyugdíj)
nyugdíj (nyugdíj)

Sokan vették igénybe azt a kedvezményt, amely életkortól független nyugdíjba vonulást tesz lehetővé 40 év munka után - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelős államtitkára csütörtökön budapesti sajtótájékoztatóján.

Soltész Miklós elmondta, 2011. január 1-jétől vezették be a kedvezményt, a döntés helyességét a számok igazolják: 2011-ben 48 ezren, 2012-ben 29 ezren, tavaly pedig 25 ezren éltek a lehetőséggel.

A program tovább folytatódik, előreláthatóan az idei évben havonta több mint 2 ezer nő igényli majd az ilyen kedvezményes nyugdíjat – tette hozzá.

Soltész Miklós közölte, a kormány foglalkoztatási programmal kíván azoknak a nőknek is segíteni, akiknek a kedvezmény igénybevételéhez már kevesebb mint egy év hiányzik, elmúltak 55 évesek és nem dolgoznak. A tavaly novemberben elindított program szerint ha valaki foglalkoztatja őket, akkor 10 hónapon keresztül támogatja a kormány a munkaadót a garantált bérminimum akár 125 százalékával. Ez az összeg január elsejétől 147 ezer 500 forint – mondta.

Mészáros József, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság vezetője arról beszélt, hogy a “nők 40” kedvezmény a nyugdíjrendszer stabil, jól bevált elemévé vált. Mint megjegyezte, a kedvezmény igénybevételénél a munkába beleszámít a gyermekneveléssel töltött idő is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik