Pénzügy
nyugdíj (nyugdíj)

Nem kell pánikolni a nyugdíjak miatt?

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2014. 01. 06. 12:00

Vannak kutatók, akik szerint annak ellenére is fenntartható a nyugdíjrendszer, hogy egyre több idős ember jut az aktív korúakra.

Korábban a témában:

Az igaz, hogy egy évszázaddal ezelőtt még tízszer annyi 16 éven aluli volt, mint 65 év feletti, és mára már egyforma ezeknek a korosztályoknak a létszáma. És az is, hogy az elöregedési mutató (OADR) szerint ma jóval több nyugdíjas jut a munkaképesekre, mint korábban. Vagyis egyre több embert kell eltartania egyre kevesebbnek.

Azonban vannak kutatók, akik szerint az a mutató már elavult – írta meg a Pénzügyi Szemle Online Blogja. Az OADR alapján ugyanis nem lehet tudni például, hány munkanélküli van az aktív korúak között, és hányan dolgoznak nyugdíj mellett is.

Nyugdíj

Mégsem fenntarthatatlan?

Két közgazdász kutató – John MacInnes és Jeroen Spijker – másik mutatóval, a REDR-rel vizsgálja inkább a kérdést. Ez a mutató azt méri, hogy a 15 évnél rövidebb hátralévő várható élettartammal rendelkezők száma hogyan viszonyul a társadalom – kortól függetlenül – dolgozó rétegéhez. Vagyis figyelembe veszi az időskori munkaképességet is, és nem minősíti eltartottnak azokat, akik a nyugdíjas kor elérését követően is dolgoznak.

Így már az derül ki, hogy valójában csökkent vagy stagnált a nyugdíjrendszerekkel szemben jelentkező valós eltartási igény. Ezért ők azt mondják, hogy a fejlett országok többségében arányaiban nem kell több időst eltartani, tehát fenntarthatóak a nyugdíjrendszerek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.