Gazdaság

Orbán egy számjegyű szja-t akar

orbán japánban (orbán viktor)
orbán japánban (orbán viktor)

A miniszterelnök szerint a jövedelemadó úgy ahogy van, rossz dolog,

A hivatalos látogatáson Japánban tartózkodó kormányfő pénteken Tokióban, a Japán Üzleti Szövetség és a magyar Nemzeti Külgazdasági Hivatal Japán-Magyar Üzleti Fórumán beszélt a magyar adórendszerről.

Orbán Viktor elmondta, hogy a magyar adórendszer egykulcsos, 16 százalékos, majd hozzátette, hogy ő azok közé tartozik, akik szerint a jövedelemadó rossz dolog, ezért “nullaszázalékos” szja-kulcsot szeretne, ami jól hangzik ugyan, de most nem lehetséges. Bízik azonban abban, Magyarország képes lesz elérni, hogy egy számjegyű legyen az szja.

A válság vége

Orbán Viktor angol nyelvű előadásában beszélt arról is: Magyarország és Közép-Európa támogatja, hogy minél hamarabb megszülessen a Japán és az Európai Unió közötti szabadkereskedelmi egyezmény.

Beszédét baráti szavak követték. Jonekura Hiromasza, az üzlet szövetség elnöke köszöntőjében azt mondta: időszerűnek tartja a miniszterelnök tokiói látogatását, hiszen a magyar gazdaság már kilábalt a válságból, ami kedvezően hat a japán-magyar gazdasági kapcsolatokra is.

Fotó: MTI/EPA/Franck Robichon

Az üzleti szövetség vezetője emlékeztetett, hogy több japán vállalat működik Magyarországon, a két ország gazdasági együttműködése pedig folyamatosan fejlődik.

A külgazdasági hivatal tájékoztatása szerint a kormányfőt kísérő – 55 cég képviseletében – 61 magyar üzletemberből álló delegáció főként a járműipar, az információs technológia, az élelmiszer- és boripar, illetve a gép- és fémipar területéről érkezett.

Van, akinek bejött

A 2011-ben bevezetett egykulcsos adórendszer 2013 végéig összesen mintegy 444 milliád forinttal csökkentette az állam bevételeit, derül ki a Századvég Gazdaságkutató friss tanulmányából.

A vizsgálatokból az is kirajzolódik, hogy az összeg 74 százaléka a két legmagasabb jövedelmi tizedhez tartozó gyermektelen állampolgárok nettó jövedelmét növeli. Bár a három vagy több gyermeket nevelők 63 százaléka az adóreform nyertesének számít, az alsó hat jövedelemi tizedhez tartozó sokgyerekes adózók adókötelezettsége nem csökkent érdemben.

Az adókulcs esetleges kilenc százalékra való mérséklése 44 százalékkal csökkentené tovább a költségvetés szja-bevételeit, ami a 2011-es adatokon számítva további évi 522 milliárd forint adókiengedést jelent.

Maga Orbán Viktor egyébként havi 342 ezer forinttal keres többet az egykulcsos adónak köszönhetően.

Jó kapcsolat

Közép- és Kelet-Európában Magyarország Japán legnagyobb importpartnere, az export terén pedig Lengyelország után a második. A japán külföldi közvetlen beruházások állománya 2012-ben 722 millió euró volt a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján. Ezzel Japán a 11-12. legnagyobb külföldi tőkeberuházó Magyarországon.

Attól függ, honnan nézzük

Az áruforgalom alapján 2012-ben Japán Magyarország második legfontosabb partnere volt az ázsiai régió államai közül a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. A szigetországba irányuló magyar kivitelben a gépek és szállítóeszközök a leghangsúlyosabbak, 43 százalékot tesznek ki. A feldolgozott termékek az export 37 százalékát adják.

A Japánból érkező importban a gépek és szállítóeszközök a teljes behozatal 73 százalékát, a feldolgozott termékek pedig a 25 százalékát adták tavaly. A JETRO, a japán külkereskedelmi szervezet idei felmérése alapján jelenleg csaknem 150 japán tulajdonú vállalat működik Magyarországon.

Orbán Viktort az üzleti fórumon tartott előadása után a császári palotában audiencián fogadta Akihito császár és felesége, Micsiko császárné.

Ezután megbeszélést folytatott Tokióban Takada Sigehiszával, a Takata Corporation járműipari beszállító vállalat elnök-vezérigazgatójával, később pedig Szuzuki Oszamuval, a Suzuki Motor Corporation vezetőjével.

Orbán Viktor délután – japán programja zárásaként – Kiotóba látogat, majd szombat este érkezik haza Budapestre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik