Gazdaság

Szövetséget kötött a Rába és a Volvo

Rába-Volvo szövetség (rába, volvo, szijjártó péter, )
Rába-Volvo szövetség (rába, volvo, szijjártó péter, )

Buszpiaci együttműködésről állapodott meg kedden Budapesten a svéd Volvo Bus Corporation és a Rába Járműipari Holding Nyrt.

A megállapodást Stefan Guttman, a Volvo Bus Corporation európai üzletfejlesztésért felelős alelnöke és Pintér István, a Rába elnök-vezérigazgatója írta alá a Parlamentben. Szijjártó Péter szerint a Rába-Volvo szövetség lendületet ad majd a magyar buszgyártásnak. A megállapodással lehetővé válik, hogy a legmodernebb buszok hazai gyártása kezdődjön meg a legfejlettebb technológia alkalmazásával, és az importtartalom teljes ellentételezésével. Úgy vélte, a megállapodás megerősíti, hogy Magyarország Európa járműgyártásának egyik fellegvárává vált. Emlékeztetett arra, hogy hamarosan befejeződik például Audi legutóbbi bővítése Győrben, az Opel újabb bővítést tervez Szentgotthárdon, a Mercedes beruházása nyomán autóipari centrum jött létre Kecskeméten.

Az államtitkár szerint a szövetség új munkahelyek is eredményez, nemcsak a Rábánál, hanem a beszállító magyarországi vállalkozásoknál is. Emellett megerősíti Magyarország külpiaci pozícióit is, hiszen jelentős exportnövekedést hoz.

Ewa Björling svéd kereskedelmi miniszter kifejtette, hogy a Svédország és Magyarország közötti kereskedelmi kapcsolatok folyamatosan bővülnek, reméli, hogy a Volvo-Rába szövetség jó példája lesz a további együttműködéseknek.

Pintér István, a Rába elnök-vezérigazgatója kiemelte, hogy a megállapodás elismerés a magyar járműipari hagyományoknak. Elmondta: a szerződések rögzítik, hogy a felek közös célja a teljes körű ellentételezés, azaz a Volvo az importbeszerzések teljes értékét hazai termékek vásárlásával kompenzálja. Így új lehetőséghez jut a Rába csoport futómű üzletága, és tovább bővül a speciális járműgyártásban nagy hagyományokkal rendelkező jármű üzletág tevékenységi köre.

Nem mindenki fogadta azonban kitörő örömmel a megállapodást.  A Magyar Buszgyártók Szövetsége állásfoglalást juttatott el az MTI-hez. Kifogásolták, hogy az előkészítésbe nem vonták be a jelenleg is termelő hazai gyártókat, beszállítókat és érdekképviseleteket. Szerintük a monopolhelyzetbe kerülő új, állami gyártó több ezer meglévő munkahelyet veszélyeztet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik