Gazdaság

Egyetemista lett? Segítünk diákszámlát választani!

Pont Ott Party (felvételi, ponthatárok, felsőoktatás)
Pont Ott Party (felvételi, ponthatárok, felsőoktatás)

Akit felvettek az egyetemre vagy főiskolára, annak szinte biztosan szüksége lesz bankszámlára. Szinte minden bank kínál diákszámlát, amelyek olcsóbbak, a többi számlánál. Nem mindegy azonban, hogy mennyivel olcsóbbak, és az sem, miért kell fizetni és mennyit.

A legtöbb diák a felsőoktatásban nemigen tudja kikerülni a bankszámla használatát, hiszen a diákhitelt, az ösztöndíjat, a diákmunka ellenértékét, szociális támogatást gyakorlatilag szinte csak számlára utalják. De sok helyütt még a vizsgadíjakat is így kell kifizetni, és már a beiratkozáskor elkérik a diák számlaszámát. Ezért a bankok ajánlatai között tartott terepszemlét a Privátbankár.

Kicsik a különbségek

Arra jutottak, hogy a verseny éles, de a különbségek kicsik. A bankok nem véletlenül kínálják olcsón a diákszámlákat. Elemi érdekük, hogy a fiatalokat magukhoz csábítsák, mert tudják, hogy sokan később is hajlamosak bankjukhoz hűségesek maradni. Így a jelenlegi befektetés, árengedmény többszörösen megtérülhet a később jól kereső, stabil ügyfél révén.

Lehet, hogy a közeljövőben még változnak a tarifák (például a sárgacsekk-adó, na meg a várható érdeklődés miatt), de azért jó segítség lehet az összeállítás a bankválasztáshoz. Amit nem árt tudni: a legtöbb bankban (de nem mindenütt) a Diákhitelt is lehet intézni.

OTP

A Junior számlacsomagot ajánlják (18-24 évig), amely ingyenes számlavezetéssel, egy ingyenes bankkártyával és a bank saját automatáiból havi két díjmentes készpénzfelvétellel vonzza a fiatalokat. A bank reklámja szerint a diákok alacsonyabb összegeket is leköthetnek, mint a felnőttek, és egyes további díjakat is mérsékeltek számukra.

Kicsit hasonló a fiataloknak, de nem feltétlenül diákoknak szánt Jump számlacsomag (18-tól 28 évig), itt már van 159 vagy 199 forint havidíj, de a lehetőségek is tágabbak, például webkártyát, hitelkártyát lehet hozzá kérni. Érdekesség, hogy sok kicsi sokra megy, a zöld banknál külön szolgáltatás van az osztálypénzek kezelésére is.

FHB

Helló Bankszámla és Helló Bankkártya névre keresztelte diákoknak szóló termékeit az FHB, a számla megnyitása, vezetése ingyenes, feltéve, hogy elektronikus számlakivonatot kér az ügyfél, nem postait. Egy bankkártya az első évben ingyenes, valamint az első három készpénzfelvétel is havonta. Havidíj-mentes Telebankot és Netbankot mellékelnek hozzá, és online számlanyitás is lehetséges.

Erste

Az Erste Banknál is ingyenes az egyszerűen csak Diák névre hallgató számla vezetése, ingyenes a bankkártya és a havi egy készpénzkivét, valamint az internetes és telefonos szolgáltatás, és az SMS-figyelő is. Érdekesség, hogy az Erste-csoport brókercégénél diák-tőzsdeszámlát is kínálnak kedvezményekkel.

Budapest

Az Universo névre keresztelt diákszámla-csomagnak itt sincs havi díja, és a bankkártyáért sem kérnek pénzt. Havonta két készpénzfelvétel saját automatából, vagy egy darab valamely idegen automatából ingyen van, és internetbank is van hozzá.

Takarékpont

Rajt néven kínálnak számlát az egyetemistáknak és főiskolásoknak, 149 forint havidíjért. Ebben benne van egy bankkártya és havi egy készpénzfelvétel saját automatáikból, valamint az internetes bankolás havidíja is.

Unicredit

Itt Trendy névre keresztelték a számlát. Ennek ugyan van 99 forintnyi havi számlavezetési díja – amit ott valamilyen okból zárlati díjnak hívnak. Itt az apró betűs részből derül ki, hogy csak a határozatlan idejű akciós engedmény miatt ilyen alacsony.

Kecsegtető azonban az, hogy amint a bank írja: díj nélkül lehet Maestro bankkártyát igényelni a számlához. Ezzel pedig díjmentes a készpénzfelvét nemcsak Magyarországon de további 17 országban, közel 20 ezer saját banki ATM-ből. Ezek a feltételek leginkább a jól eleresztett, sokat utazó diákok számára tűnnek kedvezőnek. Az SMS-értesítő szolgáltatásért sem kérnek pénzt.

K&H

18 éven felülieknek havi 52 forintos díjért vezetik a számlát Trambulin néven. A bankkártya az első évben díjmentes, a mobilinfo havi díja is, de SMS-enként 11 forint a használata. Díjmentes még az e-bank és havi egy készpénzfelvétel, azonban nem csak a bank saját automatáiból, hanem az országban bármelyikből, sőt a postai POS-termináloknál is.

MKB

A Student számlán ingyenes bankkártya, havi két ingyenes készpénzfelvét, ingyenes telefonos és internetes, valamint mobilos szolgáltatások, akárcsak a legtöbb nagyobb bankunknál. Úgy látszik az éles verseny hasonló feltételeket alakított ki több helyen is. Ennél a banknál azonban van számlavezetési díj, bár csak havi 50 forint.

Itt érdekesség, hogy a pedagógusokról sem feledkezett meg, felsőoktatási oktatóknak is kínál külön számlacsomagot Campus néven, havi 420 forintért, de viszonylag magas folyószámla-kamat mellett (3,16 százalék).

CIB

Náluk csak az első évi számlavezetési és az első évi kártyadíjat díjat engedik el a Cibezz nevű számlacsomagnál, egyébként havi 50 forint és évi 514 forint ez a két tétel. Ingyenesek viszont az állandó és eseti átutalások, az internetes vásárlásra szolgáló pluszkártya, ezen kívül féláron jár az SMS-szolgáltatás.

Összegzés

Általában úgy tűnik, éles a piaci verseny, nincsenek nagy különbségek a diákszámlák terén – összegez a Privátbankár. Ahol a számlavezetés és a bankkártya ingyenes, ott drágább elehet az átutalás vagy egyéb speciális műveletek, ahol pedig van havidíj, ott minimális vagy nulla az átutalások díja, alacsonyabbak bizonyos költségtételek. A biztonság miatt nem érdemes aggódni, ezek a számlák mind az OBA garanciájával működnek (Országos Betétbiztosítási Alap).

Érdekes még, hogy a felsőoktatásban tanuló diákok felső korhatárát az egyik bank 24, a másik 25, a harmadik 26, a negyedik 27 évben húzza meg, eddig lehet a diákszámlák kedvező feltételeit élvezni. Majdnem mindig javasolnak azonban utána valamilyen egyéb „szuperkedvező” felnőtt számlacsomagot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik