Gazdaság

Hol, mennyit ér Erzsébet?

Az Erzsébet-utalványt az áruházláncok közül csak a magyar tulajdonú CBA, Coop, Arzenál, Reál üzletekben fogadják el, a külföldi áruházláncokban egyelőre nem, mert velük még nem kötött szerződést a Nemzeti Üdülési Szolgálat (NÜSZ). Ugyanakkor a témában korábban megjelent cikkeinknél olvasóink számos olyan kommentet írtak, amelyekben jelezték, drágábbak a magyar láncok, volt, aki szerint 20-30 százalékkal is többet kell fizetni az árukért. Kíváncsiak voltunk, ez igaz-e. Íme, erre jutott az FN24 árkommandója!


Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

Tényleg a CBA a legdrágább?

Megnéztük hát, néhány gyakran vásárolt élelmiszer mennyibe kerül pár hazai és külföldi lánc üzletében. A kenyér, párizsi, tej, vaj, margarin, étolaj, kristály- és porcukor, liszt, rizs, tojás, tejföl, kétféle hús, trappistasajt, kígyóuborka, paradicsom, paprika, alma és (férfi kollégáink kérésére) a sör árát néztük meg. Mindenütt a kategóriája legolcsóbb termékének az árát néztük, így sokszor az akciós árak szerepelnek. Ez egy szubjektív kosár: lehet, hogy ha más termékeket választunk, más számok jöttek volna ki, de mi ezeket a termékeket éreztük alkalmasnak az összehasonlításra.

A táblázatban található árak alapján nem látjuk igazolva, hogy a hazai láncok drágábbak lennének. A CBA 7 kategóriában volt a legolcsóbb, a Coop, Auchan, Lidl 5-5 kategóriában, a Tesco 2-ben, a Spar 1-ben, az Arzenál pedig egyben sem. S volt néhány holtverseny is, illetve nagyon kicsi különbség.

A kiszerelés miatt néhány kategóriában nem voltak jól összemérhetők az árak, illetve volt néhány termék, amit nem találtunk meg mindenütt. A legolcsóbb termékeket sárgával jelöltük.


Nagyobb méretért kattintson a táblázatra

A multik (talán) már tárgyalnak

A Sparban, az Auchanban, a Tescóban és a Lidlben még nem fogadták el az Erzsébet-utalványt. Az Országos kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára, Vámos György azért nem tartja szerencsésnek, hogy a nemzetközi láncokban nem fogadják el az utalványt, mert a lakosság fele-fele arányban intézi vásárlásait nemzetközi és hazai láncokban. Az OKSZ ezt jelezte is a NÜSZ-nek.

Vámos György úgy tudja, hogy a közelmúltban több nemzetközi lánccal is felvette a kapcsolatot a NÜSZ, és egyeztetnek. A Tescóban a pénztáros úgy tudta, talán áprilistól elfogadhatják majd az Erzsébet-utalványt, és lehet, hogy akkor a dolgozók is abban kapnák a cafeteriát.

Erzsébet-utalványt dolgozónként havi 5 ezer forintig adhatnak kedvezményes adózással (30,94 százalék) a munkáltatók, és zömük ennyit is ad. Az áruházláncokon kívül számos kis üzletben is elfogadják az utalványt. És most már az üzletek neve is megjelenik a keresőben, nem csak a címe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik