Belföld

A győri hipermarketekben nem fogadják el az Erzsébet-utalványt

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint az Erzsébet utalványt kezelő Nemzeti Üdülési Alapítvány egyetlen nemzetközi kereskedelmi lánccal sem folytatott érdemi tárgyalásokat, egyeztetéseket az utalványok elfogadásáról.

Az OKSZ közleményében kiemeli: információik szerint a magyarországi üzletláncokkal 3 százalékos elfogadóhelyi jutalékban állapodott meg az alapítvány, a nemzetközi láncoknak – amelyekkel “eddig szóba állt” – 6 százalékot ajánlottak, amely az OKSZ szerint üzletileg elfogadhatatlan, teljesíthetetlen feltétel.
Az utalványt elfogadó helyeknek szerződniük kell az alapítvánnyal ahhoz, hogy a beváltott utalvány ellenértékét megkapják.

“Bizonyára nehéz elképzelni, hogy a nemzetközi élelmiszer kereskedelmi láncok ne keresték volna meg az Alapítványt, de ott vagy elzárkóztak bármiféle kapcsolatfelvételtől, vagy lehetetlen feltételeket támasztottak az elfogadóhelyi lehetőségekről” – áll a közleményben.

Az OKSZ saját információra hivatkozva azt írja, hogy “az Alapítvány szándékosan (feltehetően utasításra) zárkózik el az érdemi tárgyalásoktól a nemzetközi élelmiszerkereskedelmi láncokkal”.
A szövetség ezt sajnálatosnak nevezi, egyben rámutat, hogy a nemzetközi élelmiszer-áruházak részesedése az élelmiszerköltekezésben 50 százalék (a legnagyobb három hazai üzletláncé 30 százalék), így a vásárlók egy része “pórul jár”, ha esetleg nem tudja Erzsébet utalványát egy hipermarketben, vagy nemzetközi diszkontban beváltani.

Az OKSZ kedden megvizsgálta az elfogadóhelyek listáját, és azt tapasztalta, hogy több, véletlenszerűen kiválasztott nagyobb városban – például Budapesten, Debrecenben, Győrben, Miskolcon, Siófokon, Szegeden, Szekszárdon, Székesfehérváron, Szolnokon, Veszprémben,  Zalaegerszegen – egyetlen nemzetközi élelmiszer áruház sem szerepel az elfogadóhelyek listáján.
A nemzetközi élelmiszerkereskedelmi áruházláncok pontosan dokumentálják tárgyalási kezdeményezéseiket és a kapott válaszokat. Mérlegelik azt a lehetőséget is, hogy megállapodás nélkül elfogadnak majd Erzsébet utalványt, természetesen további lépésekre is felkészülnek – olvasható a szövetség közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik