Belföld

Bogarászni kell, hol fizethetünk Erzsébettel

Nem könnyű kisütni az elfogadóhelyi listából, hol fizethetünk az Erzsébet-utalvánnyal, mert csak az üzletek címét tüntetik fel, a nevét és típusát nem.

Eddig több mint 1,2 millió munkavállaló igényelt Erzsébet-utalványt a Nemzeti Üdülési Szolgálat (NÜSZ) tájékoztatása szerint. Átlagosan 5000 forint értékű tömb igénylése a jellemző. A munkaadók 77 százaléka 5000 forintos, 15 százaléka ennél több, míg 8 százaléka ennél kicsivel alacsonyabb értékben rendelt.

A fogyasztásra, készétel vásárlására felhasználható étkezési jegyeket az országban összesen 20 340 helyen fogadják el: a CBA, a Co-op, a Reál, az Arzenal élelmiszer-áruházláncok és a Mol benzinkutak kasszái mellett több ezer kisboltban és vendéglátóhelyen. De azt egyelőre nem könnyű kideríteni, milyen üzletek is vannak az elfogadóhelyek között.


Fotó: Kummer János

Csak címre lehet keresni

Az elfogadóhelyi listában egyelőre csak az üzletek címeit találhatja meg az érdeklődő. Az, hogy milyen üzlet van a helyszínen (élelmiszerbolt vagy vendéglátóhely) és hogy mi a neve, nem derül ki a listából. Ez pedig nem könnyíti meg a keresést, ha csak valakinek nincs a fejében egy komplett bolti címlista. A NÜSZ arról is tájékoztatták az FN24-et, hogy ez az állapot átmeneti.

Az elfogadóhely-kereső ugyanis éppen fejlesztés alatt áll azért, hogy az Erzsébet-utalvány használói teljes körű információt kapjanak arról, hol válthatják be étkezési jegyeiket. Azt nem közölték, mikorra várható, hogy a címeken kívül más adat alapján is lehessen majd keresni.

Bogarásszunk

Addig is megoldás lehet, ha a címek alapján egy újabb kattintással megnézzük a keresőben, milyen üzletet is takar, ahol fizethetnénk az Erzsébet-utalvánnyal. Az elfogadóhelyi hálózat üzleteit és vendéglátóhelyeit egyébként jól látható matricával látták el. Ha tehát valaki nyakába veszi a várost, ilyen úton is megtudhatja, hol fizethet a jegyekkel.

Ahogy egy blogger is szóvá tette (sőt, be is panaszolta), nem túl felhasználóbarát megoldás. De egyelőre ezzel kell beérniük azoknak, akik már megkapták az utalványaikat.

Azok a fránya multik

Arról is érdeklődtünk a NÜSZ-nél, hogy például a McDonald’s, KFC, Burger King, Don Pepe, Pizza Hut, Subway stb. üzleteiben illetve ételfutároknak lehet-e fizetni az utalvánnyal, de választ nem kaptunk. Dudás Csilla, a McDonald’s magyarországi kommunikációs vezetőjétől megtudtuk, jelenleg nem lehet Erzsébet-utalványt beváltani az éttermeikben, de keresik a kibocsátóval az együttműködés lehetőségét.

A NÜSZ-nek feltettük ismét azt a kérdést is, hogy a hazai láncokon kívül vannak-e (lesznek-e) külföldi tulajdonú kiskereskedelmi láncok, ahol vásárolhatunk az utalványokkal? Válasz erre a kérdésünkre sem érkezett. Ha csak nem tekintjük válasznak azt, hogy minden olyan kereskedelmi lánccal tárgyalnak, amely elősegíti az országos lefedettséget.

Úgy tűnik azonban, hogy ezen a fronton lesz előrelépés. A Magyar Nemzet információi szerint ugyanis az Auchannal és a Tescóval is elkezdett tárgyalni a NÜSZ. A két áruházat kérdeztük erről, de még nem erősítették meg a hírt. Ha így van, abban biztosan szerepe van annak is, hogy a szolgáltatásnyújtás teljes szabadságának érvényesülését megkérdőjelező piaci szereplők panasza alapján az EU vizsgálja az Erzsébet-utalványt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik