Gazdaság

Kvíz: Mikor nő a törlesztőrészlet?

admin
admin

2010. 09. 20. 06:30

Szokták mondani olykor, hogy az egymillió devizaelemző országa lettünk. Korábban a futball volt az, amely szinte mindenkit érdekelt, s mindenki érteni vélt. Mára viszont a világ kifordult a helyéből: a tekintélyes bankvezér a futball világába veti magát, a tömegeket pedig jobban érdeklik már a forint árfolyammozgásai, mint a meccseredmények, köszönhetően a deviza alapon történt széles körű eladósodásnak.

Interaktív tesztünkkel lemérheti, hogy mennyire tudja helyesen értékelni a piaci híreket aktuális törlesztőrészletével összefüggésben. Nem szabad persze feledni, hogy a pénzügyi piacokon mindig sok tényező hat egyszerre, s nem egyenes oksági kapcsolatok működnek. Így legfeljebb valószínűségekről lehet beszélni.

Érdemes megjegyezni, hogy egy hír csak akkor hathat az árfolyamra, ha valóban újdonságot jelent, és nem számított a bekövetkeztére – 100 százalékos valószínűséggel – minden piaci szereplő.

(Egy utolsó zárójeles megjegyzés: egy hír azonnali árfolyamhatásánál az előzetes várakozások iránya is fontos – tehát például egy pozitív hírre is reagálhat negatívan a piac, ha nem annyira kedvező, mint arra korábban a többség számított, és fordítva. Ami azért történhet meg, mert a pozitív várakozás már korábban megemelte az árfolyamot, s a várthoz képest mérsékeltebben jó hír korrigálja azt. Egy devizaadósnak nem annyira lényeges az azonnali árfolyamhatás, ami a napon belüli kereskedőknek fontos inkább, az adósnak inkább az általánosabb összefüggések érdekesek. Ezért az előzetes várakozások megadásával nem bonyolítottuk a kérdéseket, az egyszerűség kedvéért azokat bizonytalanoknak tekintjük.) A teszt végén a válaszokhoz magyarázatot is talál.

Magyarázat a megoldásokhoz itt.

Értékelés:

11-12 helyes válasz.

5- 10 helyes válasz.

0-5 helyes válasz.

.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. november 24.
A budapesti olimpiai helyszínek 3D-s bemutatóját nézik hoszteszek a Budapest 2024-es olimpiai és paralimpiai pályázatát népszerűsítő festést kapott Airbus A321-es típusú repülőgép bemutatóján a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1-es terminálján 2016. november 24-én. A budapesti pályázatot két repülőgép népszerűsíti, amelyek a Wizz Air flottájában teljesítenek szolgálatot.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.