Gazdaság

Kvíz: Mikor nő a törlesztőrészlet?

Szokták mondani olykor, hogy az egymillió devizaelemző országa lettünk. Korábban a futball volt az, amely szinte mindenkit érdekelt, s mindenki érteni vélt. Mára viszont a világ kifordult a helyéből: a tekintélyes bankvezér a futball világába veti magát, a tömegeket pedig jobban érdeklik már a forint árfolyammozgásai, mint a meccseredmények, köszönhetően a deviza alapon történt széles körű eladósodásnak.

Interaktív tesztünkkel lemérheti, hogy mennyire tudja helyesen értékelni a piaci híreket aktuális törlesztőrészletével összefüggésben. Nem szabad persze feledni, hogy a pénzügyi piacokon mindig sok tényező hat egyszerre, s nem egyenes oksági kapcsolatok működnek. Így legfeljebb valószínűségekről lehet beszélni.

Érdemes megjegyezni, hogy egy hír csak akkor hathat az árfolyamra, ha valóban újdonságot jelent, és nem számított a bekövetkeztére – 100 százalékos valószínűséggel – minden piaci szereplő.

(Egy utolsó zárójeles megjegyzés: egy hír azonnali árfolyamhatásánál az előzetes várakozások iránya is fontos – tehát például egy pozitív hírre is reagálhat negatívan a piac, ha nem annyira kedvező, mint arra korábban a többség számított, és fordítva. Ami azért történhet meg, mert a pozitív várakozás már korábban megemelte az árfolyamot, s a várthoz képest mérsékeltebben jó hír korrigálja azt. Egy devizaadósnak nem annyira lényeges az azonnali árfolyamhatás, ami a napon belüli kereskedőknek fontos inkább, az adósnak inkább az általánosabb összefüggések érdekesek. Ezért az előzetes várakozások megadásával nem bonyolítottuk a kérdéseket, az egyszerűség kedvéért azokat bizonytalanoknak tekintjük.) A teszt végén a válaszokhoz magyarázatot is talál.

Magyarázat a megoldásokhoz itt.

Értékelés:

11-12 helyes válasz.

5- 10 helyes válasz.

0-5 helyes válasz.

.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik