Gazdaság

Külkereskedelem – aktívum a fogyasztás meglódulása nélkül

Egyes szakértői vélemények szerint a második félévben lassulás jöhet.

Nem várható, hogy az idei év hátralévő részében jelentősen változna a külkereskedelmi aktívum, bár egyes szakértői vélemények szerint a második félévben lassulás jöhet. A KSH adatai szerint májusban 423,6 millió euró aktívummal zárt a külkereskedelmi mérleg, míg az első öt hónapban a pozitívum 2,245 milliárd euró volt. Előbbi 0,6 millió euróval kevesebb, az utóbbi 844 millió euróval több a tavalyinál.

A Takarékbank elemzője azt mondta, az import növekedése májusban ugyan meghaladta az exportét, de ez még nem trendforduló, e mögött inkább az exportáló cégek készletfelhalmozása áll, a fogyasztások továbbra sem “lódultak meg”. Suppan Gergely kiemelte: január és május között csaknem 50 százalékkal nőtt a kivitel értéke Ázsiába, ami azt mutatja, hogy kedvezően ki tudjuk használni az ázsiai országok bővülését. A Takarékbank elemzője az idei évre 5 milliárd euró körüli aktívumot vár.

Kovács Mátyás, a Raiffeisen Bank elemzője szerint nem okoztak meglepetést a részletes számok. Véleménye szerint a tavaly indult trend töretlen, és az év hátralévő részében is hasonló többletre lehet számítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik