Gazdaság

Még gyorsabb 500

Csúcsot döntöttek az átlagos növekedési ütem terén az EMEA-térség leggyorsabban növekvő gazdasági vállalatai.

Dacára a gazdasági instabilitás jeleinek, 2001 óta az idén érték el a legnagyobb árbevétel-növekedési ütemet a Fast 500 vállalatai – derül ki a Deloitte Technology nemrég nyilvánosságra hozott rangsorából. A felmérést az EMEA térség (Európa, Közel-Kelet és Afrika) 21 országának olyan magán-, illetve állami kézben lévő technológiai cégei között végezték, amelyek már működésük első évében minimum 50 ezer euró árbevételt tudtak felmutatni.

A rangsor első három helyét izraeli cégek szerezték meg, ami az ország lakosságának számát tekintve igen kiemelkedő teljesítmény, de a listára felkerült legtöbb céget, szám szerint 81-et ismét Nagy-Britannia tudhatja magáénak. A briteket 68 céggel Franciaország követi. Szektorok szerint vizsgálódva ismét a szoftvercégek vitték el a pálmát: az 500 rangsorolt vállalat közül mintegy 200 e körbe tartozik.


Még gyorsabb 500 1

A kimutatás szerint a térségben az átlagos növekedési ütem évről évre kiegyensúlyozottan emelkedik, ebben Norvégia, Izrael, Svédország, Írország, Finnország és Hollandia játszanak kiemelkedő szerepet. Ezen országoknál a gyors fejlődést produkáló technológiai vállalatok száma akár az ötszöröse is lehet az EMEA többi államában regisztráltnak, komoly lendületet adva a gazdasági növekedésnek. Ezzel szemben Észak-Amerikában kevésbé kedvezők a kilátások. A gyorsan fejlődő vállalkozások száma ebben a régióban folyamatosan csökken, s az öt évre vetített átlagos növekedési ütem 2002 óta durván a negyedére esett vissza.

A felmérés kiterjedt a „díjazott” cégek vezérigazgatóira is. Tőlük az iránt érdeklődtek, hogy vállalatukon belül milyen üzleti trendeket követnek, miként látják a felmerülő lehetőségeket és kockázatokat. Megközelítőleg felük úgy nyilatkozott, hogy számukra az utóbbi években a legnagyobb probléma a szakképzett munkaerő toborzása, felvétele és megtartása. A legfontosabb céges funkciók kiszervezése is egyre sürgetőbb feladattá vált a költségtakarékosság jegyében. Így a vállalatvezetők arra számítanak, hogy a jelenleg külföldön foglalkoztatottak száma az elkövetkezendő 5 évben a háromszorosára nő. A menedzserek a változékony környezet ellenére bíznak a gazdaságban, s csaknem 80 százalékuk biztos abban, hogy vállalata a következő két évben is ugyanilyen jó eredményeket fog produkálni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik