Gazdaság

Magyar vállalkozói sikertörténetek egy francia hetilapban

admin
admin

2006. 11. 03. 12:20

Négy oldalon foglalkozik a párizsi jobboldali lap azzal a politikai zűrzavarra fittyet hányó kelet-európai generációval, melynek fenomenális sikere a Le Point szerint elsősorban innovációs képességének köszönhető. Az európai támogatások, a gyártótelepek áthelyezése vagy az olcsó munkaerő problémái számukra csak klisék, szerencséjükhez az elmúlt évek gazdasági növekedése és a közép-európai külföldi befektetések járultak hozzá.

A recept egyszerű: a kelet-európai vállalkozóknak egyszerre kellett beletanulniuk a piacgazdaságba, a globalizációba és a kínai konkurenciába, s mindez egy, a gyorsan változó világhoz kiválóan alkalmazkodó új generációt teremtett, amely egyben esély a régi Európa számára is – idézi a lap Horváth Miklóst, az „üzleti világ 59 éves pápáját”, akivel minden Magyarországon befektetni szándékozó külföldi szeretne találkozni. A fiatal magyar vállalkozók pedig igazgató tanácsi tagnak kérik fel az egykori mérnököt, akinek „csalhatatlan orra” van, hiszen eddigi mindegyik cége sikertörténet volt – szögezi le a Le Point.

Az egykori Jugoszlávia tagországaiban működő Mercator bevásárlóközpont-lánc, a háztartási gépeket gyártó szlovén Gorenje és a sífelszerelést fejlesztő, szintén szlovén Elan története után a lap a Wizz Air légitársaságot mutatja be.

A budapesti repülőtér közelében található irodában dolgozó négyszáz munkatárs átlagéletkora 25 év, és a lap szerint láthatóan nem nagyon izgatja őket a városközpontban hetek óta zajló politikai káosz. A céget három évvel ezelőtt Váradi József vezérigazgató vezetésével hat harmincas fiatal alapította egy lakásban kétmillió euróval. Vásároltak kilenc Airbust, majd hamarosan további húszat egymillárd euróért. Az elmúlt egy évben a Wizz Air 3 millió utast szállított, ami egymilliós növekedést jelent az előző év után, s a céget egy éven belül a londoni tőzsdén is jegyezni fogják.

A Graphisoft egy budapesti külvárosban fejlesztette ki azt a számítógépes programot, amelynek segítségével az építészek három dimenzióban tudják terveiket lerajzolni. A cég szektorában világelsőnek számít: eddig egymillió épületet, jelenleg pedig négy gigantikus tornyot Dubaiban, a 2012-es londoni olimpia egyik standionját és egy kínai repülőteret terveznek a maroknyi magyar mérnök által kifejlesztett technikával. A The Wall Street Journal idei innovációs díját is kiérdemelte a Graphisoft.

A cég bevételének negyedét kutatásra fordítja azért, hogy a legújabb technológiák birtokában legyen. Dominic Gallello vezérigazgató a lapnak elmondta: a képzetlen munkaerő tényleg előnyösen olcsó lehet Magyarországon egy munkáltatónak, de a Graphisoft New Yorkkal, Párizzsal és Londonnal konkurál, s a magyar mérnökök bére is ehhez igazodik azért, hogy a legjobbak Budapesten maradjanak. A cég munkatársainak hatvan százaléka egyben részvényese is „ennek a szép kalandnak” – írta a Le Point.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.