Gazdaság

Önfeljelentésre biztat az APEH

Az alaptörvénybe ütközhet az az adóügyi rendelkezés, amely szerint a vállalat, intézmény köteles az adóhivatalnak bejelenteni a megszűnt, átalakított színlelt szerződéseket is – írja a Magyar Nemzet.

A színészek érdekeit képviselő Mozaik Művészegyesület elnöksége szerint a helyzetet súlyosbítja, hogy a büntető törvénykönyv nyolc évig terjedő börtönnel sújtja a színlelt szerződést aláíró személyeket.

A művészegyesület elnökhelyettese, Kriza Zsigmond ügyvéd úgy véli, a hatóságoknak át kell gondolniuk, helyénvaló-e, hogy a munkáltatókat adatközlési kötelezettség terheli, és büntetőeljárás is indulhat a színlelt szerződések aláírói ellen. Itt ugyanis lényegében önfeljelentésről és a foglalkoztatott személyek feljelentéséről van szó.

A kulturális és más intézményeknek, vállalkozásoknak a törvény szerint akkor is közölniük kell az adóhivatallal a korábbi színlelt szerződéseket, ha azokat átalakítja más megállapodássá – a megbízásból, a vállalkozási szerződésből például munkaszerződés lesz. Az elnökhelyettes a lapnak azt mondta: az adatközlést akár követheti is a büntetőeljárás. A törvényben meghirdetett moratórium csak a színlelt szerződéssel megspórolt közterhek alól mentesít, ha ez év június 30-ig a korábbi megbízási, vállalkozási szerződéseket átalakítják.

Péterfalvi Attila hivatalában megtudtuk, a kifogásolt adótörvény tervezetét nem küldték el véleményezésre az adatvédelmi ombudsmannak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik