Gazdaság

Tatabányának nem kell a biogázerőmű

Tatabánya képviselőtestülete elutasította, hogy biogázerőmű építése érdekében módosítsák a településszerkezeti tervet, ezzel nem kívánatosnak minősítette a hárommilliárdos beruházást – mondta az MTI-nek pénteken Laki Ferenc, a városháza környezetvédelmi referense.

Ellenszavazat nélkül határoztak úgy a képviselők a csütörtöki, éjszakába nyúló ülésen, hogy nem járulnak hozzá a Biogas-Energy Kft. erőművének felépítéséhez – jelentette ki Laki Ferenc. A város képviselőtestülete a terv ismertté válása óta kibontakozott lakossági ellenállásra hivatkozott, valamint rámutattak hogy az évi 150 000 tonna szerves alapanyag szállítási útvonalai érintik a lakott területeket és bűzhatást okoznak.

A vállalkozás Tatabányán építette volna fel első biogázelőállító és -hasznosító üzemét és Magyarországon 20 további üzem létesítését tervezte. A társaság ügyvezetője, Földvári Péter korábban elmondta, a 3 milliárd forintot meghaladó beruházás környezeti hatástanulmányát már elkészítették. A társaság arra számított, hogy az építési engedélyt várhatóan novemberben megkapják és még az idén megkezdik az üzem építését, 2006 végi üzembehelyezéssel.

A beruházás naponta 350-400 tonna mezőgazdasági és állattenyésztési szerves hulladék feldolgozásával évi 3 megawatt villamos- és 3,5 megawatt hőenergiát termelt volna, 52 új munkahely létrehozása mellett. A hő egyharmadát maga a biogáz üzem használta volna fel, a 10 000 háztartás ellátására elegendő villamosenergiát pedig “zöld áramként” támogatott áron vették volna át.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik